Ne ohybné slovné druhy

Skontrolujete mi prosím úlohu a keď tak opravi
Ďakujem

Prílohy:
Question image
2 odpovede
2b, 3a
Dobrý deň, posielam Vám skontrolovanú úlohu spolu s odôvodnením a doplnením informácii.

1. úloha je správne (Odôvodnenie: možnosť B - predložky sa spájajú s akuzatívom, možnosť C - predložky sa spájajú s inštrumentálom, možnosť D - predložky sa spájajú s genitívom.)

2. správna odpoveď má byť B (Odôvodnenie: v možnosti D máme priraďovaciu spojku, ktorá má vysvetľovací význam podobne ako spojka však - otvorte oblok, veď/však sa tu nedá dýchať; ale veď môže byť aj časticou, keď ju nachádzame na začiatku výpovede - Veď on ešte príde k nám. )

3. správna odpoveď je A (Odôvodnenie: v možnosti D, ktorú ste zaškrtli je síce príslovka pomaly, ale jej stupňovanie je nesprávne, správne by to malo byť nasledovne: 1. st. pomaly - 2. st. pomalšie - 3.st. najpomalšie. Možnosť B je nesprávna pretože príslovka zle sa stupňuje nepravidelne a to nasledovne: 1. st. zle - 2. st. horšie - 3. st. najhoršie. Možnosť C je nesprávna pretože príslovka dobre sa podobne ako príslovka zle stupňuje nepravidelne, správne by to malo byť takto: 1. st. dobre - 2. st. lepšie - 3. st. najlepšie.)

4. Správna odpoveď. (Odôvodnenie: Spamäti sa píše bez mäkčeňa na spoluhlásku ť pretože sa uplatňuje pravidlo di, ti, ni, li)

5. Správna odpoveď má byť D (Odôvodnenie: ísť pre brata do školy je nesprávne použitá predložka pre, správne by mala byť použitá predložka po, čiže Ísť po brata do školy. Predložka "pre" vieme použiť v nasledujúcich vetách: Pre chorobu neprišiel do školy. Maž zmysel pre humor.)