Neohybné slovné druhy

Skontrolujete mi prosim úlohu keď tak opraviť
Ďakujem.

Prílohy:
Question image
4 odpovede
2b, 3c
Dobrý deň, posielam odpovede aj odôvodnenie.

1. Správne

2. Správna odpoveď má byť B
(Odôvodnenie: možnosť A, je nesprávna pretože zo sestrou, má zlú predložku, správne by mala byť so sestrou, ide o inštrumentál - s Kým? s Čím? so sestrou, Do školy som šla so sestrou. Predložka zo sa viaže s genitívom; Možnosť C je nesprávna pretože by mala byť použitá predložka z čiže z poschodia a nie s poschodia. Ide o predložku spájajúcu sa s genitívom. Kniha vypadla z tretieho poschodia. - z poschodia - z Koho? z Čoho?; a posledná možnosť D je nesprávna, správne by malo byť odo mňa. Odchádzal odo mňa o štvrtej poobede. Predložka odo sa spája s genitívom. Môžeme ju použiť v spojení so slovami: dvere - odo dverí, deň - odo dňa atď. )

3. Správna odpoveď má byť C
(Odôvodnenie: V možnosti A, ktorú ste zaškrtli je vymedzovacie zámeno nikto. V možnosti B je privlastňovacie zámeno môj. V možnosti D osobné zámeno ja.)

4. Správne

5. Správne
avatar
Zmazaný účet
Ahoj, Andrea,

ďakujem, že ste ma kontaktovali.

Síce si nepredstavujem takýto spôsob doučovania, ale pre tentokrát Vám dám istú návesť ako o zadaniach rozmýšľať.

1. správna odpoveď je A (príslovka) - tu si viete pomôcť syntaktickou jazykovou rovinou, pretože celý výraz "okolo stola" je príslovkovým určením miesta
2. správna odpoveď je B, možnosť, ktorú ste zaškrtli nerešpektuje predložku spájajúcu sa s genitívom, kde sa pýtam Z koho? / Z čoho? Pri možnosti A ide o inštrumentál, preto má byť správne použitie predložky "s" - S kým ? / S čím? Pri možnosti D je zlý gramatický tvar (nesprávne vyskloňovaný) slova "od" - teda má byť "odo mňa".
3. tretia otázka, šípim, že je položená trocha zle alebo nedostatočne, len už sú vysokoškolské časy za mnou dosť dávno, tak by som to musel preskúmať. Anyway, polopatistický cesta na túto otázku je pokúsiť sa každému slovu zmeniť jeho GRAMATICKÝ TVAR - teda A to nemôže byť, lebo slovo "nikto" vieme skloňovať (screen). V B vieme skloňovať slovo "môj", v D zase vieme skloňovať slovo "ja". Správna odpoveď je teda C, lebo v nej nevieme zmeniť gramatický tvar žiadnemu slovu.
4. tu máte odpoveď označenú správne - sú tam dokonca dve príslovky a odporúčam si preštudovať aj delenie prísloviek.
5. áno, tu máte tiež správnu odpoveď - znova odporúčam pátrať hlbšie a preštudovať, prečo všetky príslovky v skupine B so sebou súvisia - nápoveďou sú významy predložiek.

Posielam Vám ešte dva screeny k významu predložiek, aby ste si lepšie predstavili ich význam a porozumeli im - teda asi vaše dieťa (predpokladám). plus posielam aj screen toho, prečo v 3. otázke nemáte správnu odpoveď.

Ak máte záujem do budúcna o kontakt, tak ako som spomínal - robenie domácich zadaní nie je môj štýl doučovania. Radšej Vás (teda Vaše dieťa) naučím premýšľať, prečo je niečo tak ako je a prečo to tak funguje.

S prianím pekného dňa zostáva s pozdravom,

Kristián
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Zmazaný účet
Len poopravujem: 1. správne je B, tak ako máte uvedené - ja som šiel na to rovinou vetnej skladby - okolo (neplnovýzn. slovný druh), predložka. EDIT: Nevšimol som si, že ide o otázku, nie priamy dopyt - ospravedlňujem sa.
avatar
Zmazaný účet