Author's photo
Zmazaný účet
programovanie

Program v pythone

Dobrý deň, potrebujem spraviť nasledujúci program čo najjednoduchšie v pythone

Napíšte program, ktorý vykreslí trojuholník tvorený kružnicami podľa predlohy. Počet kružníc v prvom riadku trojuholníka je vstupný údaj.

oooo
ooo
oo
o

1 odpoveď
Dobry den, program ako taky nie je obtiazny, ale skor ako Vam mozem pomoct, potrebujem vediet ci vystup potrebujete mat na "grafickom platne s realnou tvorbou ovalov/kruznic", alebo ma byt vystup v "shell-y a miesto kruznic pouzite pismena "O" resp "o" :) Rastislav R.
Komentáre:
Zmazaný účet
grafickom plátne
Benjamin H.
nezmesti sa mi program sem, a neviem pridat v podstate subor ale tak skusim to dat do dvoch komentarov: import tkinter canvas = tkinter.Canvas() canvas.pack() #stred prvej hornej kruznice x = 20 y = 20 r = 10 #polomer kruznice #vstup pre pocet trojuholnikov pocet = int(input('zadaj pocet kruznic: ')) pocetr = pocet #pocet kruznic v riadku
Benjamin H.
for i in range(pocet): for j in range (pocetr): canvas.create_oval(x-r,y-r,x+r,y+r) x += 2*r #kruznice sa teda presne budu dotykat jedna druhej #ak by sa tam chcela dat aj medzera musi sa k tomu (2*r) pripocitat este medzera pocetr -= 1 y += 2*r x = 20 Je to bez zbyocnej funkcie, vstup na pocet kruznic a jednoduche vykreslenie s pevne stanovenou prvou poziciou prvej kruznice, od ktorej sa vsetko ostatne vykresluje
Benjamin H.
Tazko sa to tu vypisuje nakolko neviem vam sem pridat samotny subor, ale su tam dva cykly s pevnym poctom opakovani - prikaz for a dalsi vnoreny prikaz for. V pripade otazok piste :)