Zustandspassiv alebo pridavne meno

Ahojte.
Rad by som vedel, ako zistim, ci je vo vete Zustandspassiv alebo Adjektiv. Prosim dajte mi nejaku napovedu, tahak, pomocku...

"ist geöffnet" - je otvoreny (sloveso + pridavne meno)
"ist geöffnet" - trpny rod
Das Geschäft ist geöffnet.

Dakujem.

2 odpovede
Ahoj,

na túto otázku nie je ľahké odpovedať, ale skúsim..
Obchod je otvorený - Das Geschäft ist geöffnet. - Trpný rod.
Vidím otvorený obchod. - Ich sehe ein geöffnetes Geschäft. alebo Ich sehe ein offenes Geschäft. - Pr9davné meno.
V trpnom rode je geöffnet (ale tiež ktorékoľvek iné slovo) na konci vety a je to príčastie minulé slovesa öffnen, pretože stavové pasívum tvoríme pomocným slovesom sein a príčastím minulým v7znamove0ho slovesa.
Pred podstatným menom má toto slovo funkciu prívlastku, takže v týchto vetách je to prídavné meno.
Komentáre:
Marianna O.
Správne má byť významového slovesa. Mala som nemeckú klávesnicu a nevšimla som si, že slovo som napísala nesprávne.
Milan B.
Dakujem Mariannka za odpoved. Napisala by si mi prosim este na tieto vety, ci je to Passiv? Len tipujem :( Der Rachen ist gerötet. (Moj tip: Zustandspassiv) Der Rachen ist rot. (Moj tip: sloveso + pridavne meno) Das ist der rote Rachen. (Moj tip: sloveso + pridavne meno)
Marianna O.
Áno, tak je to správne. Rot je prídavné meno, gerötet na konci vety je príčastie minulé. Prídavné mená na konci vety sa neskloňujú, iba keď sú vo vete pred podstatným menom.
Marianna O.
V podstate vo všetkých týchto vetách ide o ukončený dej, ale stavové pasívum tvoríme pomocným slovesom sein a príčastím minulým významového slovesa, ktoré je na konci vety. Rot je prídavné meno, takže veta Der Rachen ist rot gramaticky nie je Passiv.
Milan B.
Dakujem za vysvetlenie. Ja som mal problem s tym, ze ci "geöffnet" je pricastie minule alebo pridavne meno. Spozorniet musim vtedy, ked je na konci vety slovo, ktore vyzera ako "pricastie minule" a ako sloveso je vo vete pouzite slovo "sein", vtedy to bude Zustandspassiv. Ked bude na konci vety pouzite "obycajne, klasicke pridavne meno" bez predpony "ge" tak vtedy to nebude Passiv, ale Adjektiv ;)
Milan B.
Ale teraz sa mi to moje "ge" asi neosvedci :D Je tato veta prosim Passiv alebo nie je? Ohne dich bin ich verloren.
Marianna O.
Je to Passiv. Verlieren je sloveso s neodlučiteľnou predponou, a slovesá s neodlučiteľnou predponou v príčastí minulom nepriberajú predponu -ge, iba príponu -t alebo -en podľa toho, či sú pravidelné alebo nepravidelné.
Stále ide o "pasív", tentokrát stavový ("ukončený dej".. Malá pomôcka: https://nemcina.net/cviceni/trpny-rod/trpny-rod-stavovy/