Ako sa učiť francúzštinu?

Dobrý deň,

poradil by mi niekto ako sa mám učiť francúzštinu efektívne? Učím sa ju už rok, mal som už aj učiteľa, ale stále mi príde v niektorých oblastiach zložitá. Viem ako tak rozprávať, písať, čítať, ale keď niekto rozpráva tak vôbec ničomu nerozumiem. Pravdepodobne je to kvôli tomu, že keď niekto povie nejakú vetu tak mi to znieslo ako jedno veľké nezrozumiteľné slovo, s týmto viazaním ktoré je vo francúzštine ťažké mám najväčší problém. Môže mi niekto poradiť ako sa to môžem naučiť? Podľa mňa je to najkrajší jazyk aký existuje, viacero ľudí ma prehováralo aby som sa radčej naučil španielčinu, ktorá má čítanie jednoduchšie, ja to ale ešte s francúzštinou nechcem vzdať. Budem rád za každú vašu odpoveď ako sa učiť lepšie francuzsky. Ďakujem a prajem krásny zvyšok týždňa.

3 odpovede
Ahoj Matúš,

je to téma na dlhšiu debatu a takto z tohto popisu Ti neviem pomôcť, ale ak mi napíšeš na mail (stefaniskovavanesa@gmail.com), tak sa o tom môžeme porozprávať/popísať. Mala som podobný problém - (takže som to tiež musela riešiť). Ale problém môže byť vo viacerých veciach (aj súčasne), napr. slovná zásoba, alebo ovládanie pravidiel výslovnosti (nie je ich málo, ale dá sa to naučiť) a určite aj gramatika či kontakt so samotným jazykom. Ak by si sa na to chcel so mnou pozrieť, kľudne mi napíš (zadarmo, nemyslím to ako ponuku doučovania).
Ahoj Matúš,

študoval som a žil 10 rokov v Paríži. Prišiel som tam prvý krát keď som mal po maturite (aj z FrJ). Prvý krát tam mi to znelo presne ako hovoríš, ako jedna dlhá nezrozumiteľná veta.

Kúzlo je vo fonetike, teda pravidlá výslovnosti. Asi rok som na ňu chodil v Paríži do školy. Fonetika je popri gramatike a slovnej zásobe to najdôležitejšie, bez nej ťažko rozumieť bežným francúzom.

V prípade potreby som k dispozícii a viem s tým pomôcť :)

S pozdravom,
Marek
Ahoj Matúš,

mám 2 rady:
1. musíš veľa počúvať- na webe nájdeš množstvo krátkych videí, začať by si mal s tými, ktoré obsahujú aj titulky. Jedno video si pozri aj viackrát.
2. Snaž sa čo najviac rozprávať.
Poznám aj iné triky, ale tie nemusia vyhovovať každému.

Rozhodne to s francúzštinou nevzdávaj, španielčina je síce super, ale tiež to nie je jednoduchý jazyk. Ak by si potreboval pomôcť, môžeš ma pokojne kontaktovať. Rada Ti pomôžem.

S pozdravom
Eva H.