Španielčina, Francúzština, Taliančina?

Dobrý deň,

som študent a v ďalšom ročníku si môžeme vybrať nejaký románsky jazyk pre štúdium. V ponuke máme ŠPJ, FRJ a TAJ. Chcem sa vás opýtať ktorí z týchto jazykov je z pohľadu gramatiky najjednoduchší? Nezaujíma ma výslovnosť (pretože FJ má z nich asi najťažšiu, ale to mi nevadí), ani uplatnenie, ani rozšírenie a počet hovoriacich, zaujíma ma len samotný jazyk a gramatika.

Ďakujem Vám za každú vašu odpoveď.

4 odpovede
ahoj, ja odporúčam španielčinu! najľahšia gramaticky a veľmi krásna! a celosvetová :D
Španielčinu aj francúzštinu ovládam na úrovni C2. Z môjho pohľadu sú gramaticky oba jazyky úplne rovnocenné. FRJ sa zdá byť ťažšia len kvôli výslovnosti. Ak zvládneš FRJ, zvládneš potom ľahšie ŠPJ a platí to aj naopak. Nech si zvolíš akýkoľvek jazyk, tak pri úrovni A2/B1 sú už všetky náročné. Dôležité je, aby si si k danému jazyku našiel vzťah a taký dôvod svojej voľby, ktorý Ti pomôže pri učení sa vytrvať aj vtedy, keď prídu ťažké chvíle (tie máme občas všetci😀).
Prajem Ti veľa úspechov.
Eva
Ahoj Filip,

ja som študovala a venujem sa španielčine a taliančine a súhlasím s Evkou, že sú tieto jazyky (ES, IT) z môjho pohľadu rovnocenné, resp. veľmi podobné. Dalo by sa povedať, že taliančina je zmes medzi francúzštinou a španielčinou v niektorých gramatických javoch. Ale v princípe, v minulých časoch, spojovacom spôsobe (ES: subjuntivo, IT: congiuntivo) atď sú skutočne rovnocenné.

Čo ti však odporúčam, je nebrať ďalší jazyk len ako povinnosť, ale venovať mu viac času a energie aj mimo školy, pretože učenie v škole na hodinách (najmä pri druhom, treťom jazyku,...) málokedy stačí, aby si sa vôbec niečo naučil. Nebrať to teda len ako povinnosť, ale využiť šancu ako štart, od ktorého sa odrazíš.

Keď budeš ďalší jazyk naozaj ovládať, ľutovať to určite nikdy nebudeš. Na to ho však treba vypracovať na veľmi silnú úroveň B1 až úroveň B2. A najmä venovať mu čas. Teda v jazyku veľa počúvať, pozerať, (čítať) a najmä rozprávať.

Veľa šťastia!
Silvia
Urcite spanielcina!