Typy materiálov pre učenie sa jazyka I.

Typy materiálov pre učenie sa jazyka I.

Опубліковано: 19. 6. 2023 Автор: Tereza J.

Na internete je asi miliarda rôznych učebníc, stránok a testov, ku ktorým majú všetci zdarma prístup, a tak je dobré ich využiť. Nižšie sú priblížené druhy učebných materiálov vhodných pri štúdiu gramatiky a slovnej zásoby.


Gramatika

Keď sa učíte novú gramatiku je dobré ísť na to postupne. Ako prvé by ste sa mali naučiť urobiť kladnú vetu, zápor a otázku. Keď je vám jasné aký tvar pomocných a plnovýznamových slovies máte použiť, môžete sa vrhnúť na kontext. Správny čas si najskôr precvičte v porovnaní s iným časom a následne v nejakom širšom kontexte alebo v kombinácii s rôznymi časmi. 


Slovná zásoba

Pri učení sa slovnej zásoby sa môžete zamerať tematicky alebo situačne. Môžete si napríklad s lektorom precvičiť čo poviete v reštaurácii, v hoteli, na letisku alebo na pohovore. Takéto cvičenie je dobré, pretože sa naučíte v praxi používať rôzne frázy a slovnú zásobu. Predtým si môžete prejsť slová spojené s danou témou – na internete nájdete nespočetné množstvo zoznamov, alebo kartičiek s tematicky zoradenými slovíčkami ako - Quizlet, Vocabulary.com a British Council.

Slovotvorba a rozlišovanie slovných druhov

Osobitnou kategóriou na učenie sa slovnej zásoby je slovotvorba, pri ktorej sa naučíte tvoriť nové slová z tých, ktoré už poznáte. Niektoré slová sú v angličtine rovnaké vo viacerých tvaroch a hovoriaci ich môže rozlíšiť iba na základe ich pozície vo vete. Väčšina slov má však rozličné tvary a tie je potrebné sa naučiť, a vedieť ich vo vete správne aplikovať. V tomto vám pomôžu cvičenia na word formation. V týchto cvičíte nielen správny tvar slov, ale sa aj učíte ako slová vo vete fungujú.

Príklad: Zo slova beauty - krása viete urobiť ešte slová beautiful - krásny, beautifully - krásne, beautician - kozmetička. There was a beautiful beautician, who was doing her makeup beautifully. - Bola tam krásna kozmetička, ktorá ju nádherne líčila. Na základe tejto vety viete určiť, že prídavné meno je pred podstatným menom, podstatné meno pre ľudí sa môže končiť na -ian, a príslovka bližšie určuje sloveso.


Zhrnutie

- pri učení sa novej gramatiky je dobré najskôr sa naučiť robiť zakladné tvary a potom sa ich naučiť používať v súvislosti s inými gramatickými javmi

- slovnú zásobu sa môžete naučiť z rôznych zoznamov slov, precvičením si konkrétnych situácii a cvičením tvorby slov

- v cvičeniach na slovotvorbu sa naučíte tvoriť slová príponami a predponami, čím si obohacujete slovnú zásobu a učíte sa ako slová vo vetách fungujú