Author's photo
Анонімний автор
chémia

Voľný elektrónový pár

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či by ste mi vedeli vysvetliť čo to je voľný elektrónový pár a ako ho v prvku spoznám.
Ďakujem

2 відповідей
Voľný elektrónový pár prvku je ten, ktorý sa nezúčastňuje na tvorbe chemickej väzby (tá môže byť medzi rovnakými prvkami, ktoré tvoria molekuly (napr. O2, Cl2 a pod.), alebo medzi rôznymi prvkami, ktoré tvoria zlúčeniny (napr. H2O, HCl a pod.). Tvoria ho elektróny umiestnené vždy na poslednej valenčnej sfére. Vo vzorcoch sa označuje čiarkou (predstavuje dvojicu elektrónov) na konkrétnom prvku. Prvok má na valenčnej sfére toľko elektrónov, koľko mu vyplýva z jeho zaradenia v periodickej tabuľke prvkov - zaradenie v hlavných skupinách: I.A = 1 valenčný elektrón, II.A - 2 valenčné elektróny atď.
Príklad: molekula O2 (kyslík = VI.A podskupina = 6 valenčných elektrónov), kyslík sa v molekule viaže dvojitou väzbou: O = O a každý atóm kyslíka má ešte dve dvojice elektrónov, čiže okolo každého atómu kyslíka nakreslíme dve čiarky (spolu 4 elektróny), tieto dve čiarky sú dva voľné elektrónové páry na každom atóme kyslíka.
HCl: H - Cl. Medzi vodíkom a chlórom je jeden spoločný elektrónový pár (= chemická väzba, každému prvku z väzby patrí jeden elektrón). Chlór je v VII.A podskupine, má teda 7 valenčných elektrónov, jeden sa podieľa na chemickej väzbe a zvyšných 6 elektrónov tvorí 3 voľné elektrónové páry, takže okolo chlóru nakreslíme tri čiarky
Коментарі:
Анонімний автор
Ďakujem za vysvetlenie, pomohli ste mi.
Dobrý deň. Vedela by som Vám vysvetliť všetko ohľadom elektrónov u daných prvkov. Môžte ma kontaktovať. Táto stránka to tuším umožňuje až po nejakom poplatku, no moje meno je diana reľovská a môžte ma nájsť a ozvať sa mi na msg (čierna profilovka).