Author's photo
SOŇA ..
chémia

CHEMICKE VAZBY

Vie mi prosim niekto pomoct s touto ulohou? V komplexnom anione [NiCl4]-² urcite: a) koordinacne cislo b) centralny atom c) ligand d) vyber spravne: centralny atom je donor / akceptor elektronoveho paru e) pomenuj anion Dakujem

2 відповідей
Názov je určite tetrachloronikelnatý anión, nie chlorido...
Коментарі:
Zuzka S.
Dobrý deň, pani Želmíra, v názvosloví sa urobilo niekoľko pre mňa zbytočných a nezmyselných zmien. Po novom učebnice chémie udávajú názvy pre aniónové ligandy chlorido, kyanido.... Nik z autorov učebníc sa neunúval osloviť učiteľov a pripraviť pre nich hoci aj online seminár, kde by ich o zmenách upozornil. Oslovila som ich, vôbec nereagovali, hoci obaja pracujú na katedre chémie UMB.(som Bystričanka)
Zelmira B.
Dobrý deň, pani Zuzka, neviem, ktoré učebnice máte na mysli, nemám prehľad. Stačí si otvoriť stránky na internete ohľadom názvoslovia koordinačných zlúčenín a tam sú v tab. názvy ligandov (koordinačne viazané na centrálny atóm), ako aj názvy aniónov (za hranatou zátvorkou). V tab. sa uvádzajú pre ligandy názvy: chloro-, jodo-.fluoro-, bromo-, kyano-...,pre anióny názvy: chlorid, bromid, kyanid, resp. chloridový, bromidový, kyanidový anión. Pozri napr.: stránku:edupage,org, koordinačné zlúčeniny.
Zelmira B.
Teraz by ale bolo vhodné porovnať, či sú relevantné odkazy na internete, alebo sú novšie učebnice, kde to bolo zmenené tak, ako píšete, Zuzka. Ako som uviedla vyššie, tie nové učebnice nepoznám, takže ozaj to chce vyjadrenie niekoho od fachu.
Zelmira B.
Tiež je otázne, ako to učitelia chémie učia gymnazistov, lebo tí sa pripravujú na prijímacie skúšky z chémie na rôzne fakulty a ako je to v kľúči prirúčiek jednotlivých fakúlt na prijímacie skúšky . V učebnici: Chémia pre 1. ročník gymnázií, rok vydania 2010, učia sa z nej gymnazisti, sú tie názvy aniónových ligandov uvedené v tab. 5.7 na str. 77 uvedené tak, ako som to uviedla ja. Treba to uviesť na správnu mieru, aby študenti nemali z toho guláš.
Ahoj.
a) 4
b) Ni
c) Cl-
d) donor
e) tetrachroridonikelnatý anión
Коментарі:
Kristína B.
Je akceptor, lebo prijíma voľný elektrónový pár od ligandu
SOŇA ..
Ďakujem VEĽMI PEKNE
SOŇA ..
Ano, Kristina B., to som si ani nevsimla, ale to sme "vedeli", ja potrebovala som odpoved e)