Author's photo
Анонімний автор
chémia

Chémia

Dobrý deň, ako určím či u zložitejších uhľovodíkov napríklad hex-2-énu môže ísť o cis a trans izomériu ?

1 відповідей
Lenka,
treba si zopakovať tému izoméria. Tak zistíš, že cis-trans izoméria patrí medzi geometrickú izomériu. Tá sa vyskytuje pri zlúčeninách, ktoré majú v molekule dvojitú väzbu, alebo u cyklických nasýtených zlúčenín.
Zlúčeniny s dvojitou väzbou: cis-izomér: rovnaké substituenty vzhľadom na rovinu dvojitej (pi) väzby sú na rovnakej strane (obidva alebo hore, alebo dole), trans-izomér: rovnaké substituenty vzhľadom na rovinu dvojitej (pí) väzby sú voči sebe na opačnej strane (jeden hore a jeden dole),
nasýtené cyklické zlúčeniny: cis-izomér: rovnaké substituenty sú vzhľadom na cyklus alebo nad rovinou (hore) alebo pod rovinou (dole), trans-izomér: rovnaké substituenty sú vzhľadom na cyklus umiestnené proti sebe- tj. jeden je nad rovinou a druhý pod rovinou.
Či ide o cis alebo trans izomér sa zistí tak, že si danú zlúčeninu napíšeme - jej racionálny vzorec z názvu a ak tam je dvojitá väzba a rozdielny substituent - určite ide o geometrickú izomériu, keď si to osvojíš pomocou racionálneho vzorca, pôjde Ti to aj z názvu. Hex-2én: nakresli si 6 atómov C, medzi druhý a tretí C atóm umiestni dvojitú väzbu. Zistíš, že na atóme C2, z ktorého vychádza dvojitá väzba, je jeden substituent vodík a druhý substituent je metyl skupina (uhlík číslo 1) a na atóme C3 je jeden substituent tak isto atóm vodíka a druhý substituent je propyl skupina. Takže ak si pri písaní vzorca dáš vzhľadom na dvojitú väzbu metyl a propyl skupinu(obidve) hore alebo obidve dole, bude to cis-izomér, o trans izomér pôjde vtedy, keď dáš hore metyl (alebo propyl) skupinu a atóm vodíka, alebo naopak (dole).