Author's photo
Анонімний автор
chémia - zš

chemia

s touto otázkou si neviem rady (viď. obrázok)

A ešte táto otázka neviem či to má byť takto:
"Atóm prvku má v obale 80 elektrónov. Čo viete určiť z tejto informácie ?" - Podľa mňa - je to ortuť a vlastne počet elektrónov v atómovom obale je rovnaký ako počet protónov v atómovom jadre ... tak to treba vysvetliť ? neviem či je to dobre :-( ....

Moc krát ďakujem za pomoc :-)

Вкладені файли:
Question image
1 відповідей
26. Každý atóm fluóru má na poslednej valenčnej vrstve 7 valenčných elektrónov. Každý atóm sa snaží nadobudnúť konfiguráciu najbližšieho vzácneho plynu (valenčná vrstva = 8 elektrónov) tj. stabilnú konfiguráciu. Atómu fluóru do úplnej elektrónovej konfigurácie chýba jeden elektrón. Dva atómy fluóru sa zlúčia a vytvoria jednoduchú chemickú väzbu. Tú tvoria dva elektróny, ktoré sú spoločné obidvom atómom fluóru, takže každý atóm má zaplnenú svoju valenčnú vrstvu 8 elektrónmi.

Ortuť - 80 elektrónov, keďže je elektroneutrálna, v jadre má 80 protónov. Keď použijeme výstavbový princíp - obsadzovanie jednotlivých vrstiev elektrónmi - zistíme, že, elektróny sú rozmiestnené v 6 vrstvách (K,L,M,N,O,P - alebo 1. až 6. perióda). To znamená, že ortuť bude v 6. perióde, maximálny počet elektrónov v jednotlivých periódach vieme odvodiť: 2 - 8- 18 - 32 - 18 - 2 a tak isto vieme rozpísať obsadenie jednotlivých vrstiev:
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p6 4d10 5s2 5p6 4f14 5d10 6s2. Z tohto rozloženia vieme odvodiť, že ortuť patrí medzi prechodné prvky = p prvky, u ktorých sa zapĺňa vrstva ns a vrstva (n-1) Prechodné prvky patria do vedľajších podskupín, ortuť do 12.B.
Коментарі:
Анонімний автор
moc krát Vám ďakujem :-)