Author's photo
Анонімний автор
chémia - vš

Hydrolýza

Vedel by mi prosim niekto poradiť s touto hydrolýzou.

Vopred veľmi pekne ďakujem.

Вкладені файли:
Question image
1 відповідей
Barbora,
to nie je hydrolýza, ale elektrolytická disociácia vodného roztoku Co(NO3)2 a vodného roztoku SrBr2.
Najprv si musíš uvedomiť, aké sú to soli a ako sa budú správať vo vodných roztokoch.
Co(NO3)2 je soľ silnej kyseliny HNO3 a slabej zásady Co(OH)2. Vo vodnom roztoku bude disociovaná a hydrolyzovaná, SrBr2 je soľ silnej kyseliny HBr a silného hydroxidu Sr(OH)2, ktorá vo vodnom roztoku bude disociovať, ale nebude hydrolyzovať (odpoveď e)).
Elektrolytická disociácia znamená, že v roztoku budú ponorené elekródy: kladne nabitá anóda a záporne nabitá katóda a roztokom bude prechádzať elektrický prúd. V dôsledku toho budú soli disociovať na ióny (katióny a anióny) a pohybovať sa k opačne nabitým elektródam a tu sa budú redukovať (katóda) a oxidovať (anóda).
a) Co(NO3)2 -------- Co2+ + 2 (NO3)- resp. SrBr2 ------------ Sr2+ + 2 Br-
Uvedom si, že aj voda bude podliehať disociácii: H2O (l) -------- H+(aq) + OH-(aq)
Ak sú dva a viac iónov (v našom prípade katióny H+, Co2+ a Sr2+), ktoré sa pohybujú k rovnakej elektróde, prednosť má ión, ktorý je menej reaktívny, čo je v našom prípade H+
Na katóde sa bude redukovať H+ a bude sa uvoľňovať H2 v podobe plynu, na anóde sa bude oxidovať Br- na elementárny bróm. Vo vodnom roztoku zostane Sr(OH)2 a ten má reakciu zásaditú, pH bude väčšie ako 7. Tie OH- ióny pochádzajú z disociácii vody.
Rovnice si na základe uvedeného napíš sama, tu sa to ťažko píše. Na rovnakom princípe si odvoď aj oxidoredukčné reakcie pre Co(NO3)2 a reakcie katiónov s vodou.