Author's photo
Анонімний автор
chémia

príklad

Dobrý deň, vedeli by ste mi len vysvetliť ten postup čo sa týka tej hustoty ? Prečo delíme tým prvým objemom a nie celkovým ?

150 cm3 2% roztoku NaOH bylo zředěno vodou na objem 0,8 dm3. Hustota je 1 g/cm3 = príklad mám dobre vypočítaný stačí mi len tento krok vysvetliť. Vopred ďakujem.

1 відповідей
Kvapaliny majú rôznu hustotu, preto sa u týchto kvapalín hmotnosť m v g nerovná ml. Kvapaliny, ako napr. voda majú hustotu ro = 1 g/cm3 a teda 1 g vody = 1 ml, resp. 1 kg = 1 l,
alebo dm3. V týcto prípadoch sa hmotnosť kvapaliny = objemu kvapaliny. Kvapaliny ako oleje, koncentrované kyseliny a hydroxidy majú hustotu väčšiu ako 1 g/cm3, preto sa ich hmotnosť nerovná objemu a na prepočet používame vzťah: m = ro (hustota) . V. U týchto kvapalín je teda hmotnosť väčšia ako objem (alebo naopak: objem menší ako hmotnosť). Veľmi zriedené roztoky, ale aj alkoholy majú naopak hustotu ro menšiu ako 1 g/cm3 a tiež sa u nich hmotnosť nerovná objemu a tak isto sa urobí prepočet podľa m = ro . V,
keˇchceš počítať objem, tak si to upravíš: V = m/ro. Stačí?
Коментарі:
Zelmira B.
Dopĺňam: ak ro = 1 g/cm3, nemusíš robiť žiaden prepočet - 1 g = 1 ml.
Zelmira B.
Z otazky nie je jasne co mas vlastne vyppcitat. Upresni to, lebo ide o zriedenie roztoku.
Zelmira B.
Amália, ako som Ti napísala, z Tvojich údajov nie je jasné, čo máš počítať, ako znela otázka. Hustotu som Ti vysvetlila. V zadaní príkladu ide o zriedenie roztoku zo 150 ml na 800 ml, čím sa zníži koncentrácia roztoku. Nie je jasné či sa hustota 1 g/cm3 vzťahuje na ten pôvodný roztok, alebo na konečný roztok. Ak na konečný, možno si zabudla napísať hustotu pôvodného. Napíš ešte raz znenie celého príkladu s otázkou.