Author's photo
Анонімний автор
chémia

chemia- redoxné reakcie

vedel by mi niekto vysvetliť toto?

Вкладені файли:
Question image
1 відповідей
Halogény = p5 prvky, na valenčnej vrstve majú 7 elektrónov (7.A podskupina), ľahko prijímajú 1 elektrón (pritom sa redukujú), aby získali konfiguráciu najbližšieho vzácneho plynu (8 valenčných elektrónov). Podľa stúpajúceho protónového čísla sú v 7.A podskupine zaradené: F, Cl, Br, I, As. Najelektronegatívnejší je F, smerom dole so stúpajúcim Z (protónové číslo) elektronegativita klesá. S ochotou prijímať elektrón súvisia aj oxidačné vlastnosti halogénov: halogén s nižším Z je teda schopný vytlačiť z halogenidov halogén s vyšším Z. Preto uvedená reakcia bude prebiehať zľava doprava - chlór je oxidačné činidlo (redukuje sa), ale zprava doľava (opačná reakcia) reakcia neprebieha.
Коментарі:
Анонімний автор
stále nechápem
Radka T.
Myslím že vyššie to bolo vysvetlené veľmi dobre a veľmi podrobne. Pre zjednodušenie doplním: každá chemická reakcia má svoj smer, ktorým bude prebiehať. Je to fyzikálny (chemický) zákon, podobne ako lopta sa bude vždy kotúľať dole kopcom... (Na zvrátenie tohto smeru je potrebná veľká energia, alebo katalyzátor, alebo v niektorých prípadoch to nejde otočiť.) V uvedenom priklade - chlór v porovnaní s jódom oveľa viac "chce" prijať elektron, Cl2 je oveľa reaktívnejšie ako I2, chlór je silnejšie ox
Radka T.
... chlór je silnejšie oxidačné činidlo ako jod. Preto bude reakcia prebiehať zľava doprava, "z kopca". Pani Želmíra vám vlastne dopodrobna opísala chemické vlastnosti prečo je to tak. Z elektronegativoty vyplýva, že chlór reaktívnejší.