Author's photo
Анонімний автор
chémia

Chemia

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím pomôcť s touto úlohou, Leno nejako tomu nechápem 🙈
Dakujem za každú odpoved.

Úloha: 1. Opíšte vplyv halogénov na vstup väzbových a neväzbových elektrónových párov v organických zlúčeninách: chlóretán, vinylchlorid, chlórbenzén.

1 відповідей
Sú to tri rôzne organické zlúčeniny:
1) chlóretán -nasýtený substituovaný uhľovodík: CH3CH2Cl, v zlúčenine je uhlík viazaný s chlórom jednoduchou sigma väzbou- je to kovalentná polárna väzba, spoločný elektrónový pár je posunutý smerom k chlóru (vyššia elektronegativta Cl). U chlóru sa prejavuje -I efekt.
2) vinylchlorid je nenasýtený substituovaný uhľovodík: CH2CHCl, tu platí to,
čo v prípade 1), ale okrem -I efektu chlóru sa tu prejaví aj +M efekt, kedy sa voľný elektrónový pár chlóru (má ich 3) zapája do konjugácie s násobnou dvojitou väzbou vinylchloridu.
3) chlórbenzén = aromatický substituovaný uhľovodík - na základe uvedeného si to odvoď sama: chlór sa t tejto zlúčenine bude prejavovať -I efektom a +M efektom, voľné elektrónové páry chlóru sa budú zapájať do konjugácie s pí elektrónmi v aromatickom jadre a chlór bude ovplyvňovať vstup ďalšieho substituenta na aromatické jadro: ďalší substituent bude vstupovať predsnostne do polohy o-(2-) a p-(4-).