Author's photo
Акаунт видалено
chémia

Aromaticke uhlovodiky- reakcie(stredoskolska chemia)

Dobry den, chcela by som Vas poziadat o pomoc pri rieseni nasledovnej ulohy:"Uveď podmienky za akých môže reagovať arén s KMnO4 a za akých s brómovou vodou?"

3 відповідей
S istotou vieme povedať, že ma manganistan draselný je silné oxidačné činidlo, a reaguje najmä s látkami s dvojitou respektíve. násobnou väzbou. Čiže ak by mal arén reagovať s manganistanom, malo by to prebehnúť za normálnych podmienok, čiže nemusíme nič viac pridávať ani meniť, ale ak by mal reagovať s bromovou vodou, ktorá dvojitú väzbu neobsahuje, musíme tam čosi pridať aby zreagovalo, zväčša je to nejaký uhľovodík, ktorý danú násobnú väzbu obsahuje, a táto bromova voda, rovnako aj arén sa pôsobením KMnO4 odfarbí, a násobná väzba zaniká. Odpoveďou si nie som 100% istá, ale myslím si, že to tak je.
Oxidáciou arénu,napr.metylbenzénu za prítomnosti katalyzátora KMnO4 vzniká kyselina benzoová.Substitučnou reakciou,resp.bromáciou benzénu s molekulou brómu vzniká brómbenzén.
Коментарі:
Marián V.
Miroslava brómová voda, čo je v podstate roztok brómu sa používa na dôkaz dvojitej rsp. trojitej väzby v uhľovodíku, tak, že po adovani atómov brómu na pí dvojitú väzbu dôjde k odfarbeniu. Arény sú definované ako aromatické uhľovodíky, ktoré majú delokalizovaný systém pi väzieb. Sú jednoducho rovnomerne rozložené pod a nad aromatickým kruhom benzénu. Z tohto dôvodu to nebude reagovať. Situácia sa ale zmení ak by sme mali napr. derivát benzénu anilín.
Marián V.
Ak Beáta by ste to chceli vysvetliť úplne do detailov kľudne mi zavolajte na číslo : 0911 74 11 26 Volám sa Marián V.
Vypocitate to takto HNO3-H+2NO 3 +NO 3 -NO 2 + + NO 3 + H20
Коментарі:
Акаунт видалено
Vy ste asi chémiu v živote nevidela. Ako tak pozerám všetky riešenia ktoré ste zverejnili boli úplne nezmysly. Mali by ste si doučovanie nájsť vy a nie ho ponúkať.