Author's photo
Account deleted
fyzika - vš

Fyzika

Dobrý deň,
Potreboval by som pomôcť s touto úlohou fyziky ,neviem ako vypočítať budem vďačný za každú odpoveď

4. 4. Oceľový drôt pôvodnej dĺžky l0=2m a priemeru d=2mm je na jednom konci upevnený a na druhom konci sa napína v smere dĺžky silou F. Aká veľká musí byť táto sila, ak sa má drôt predĺžiť o 3mm, keď modul pružnosti v ťahu drôtu je E=21,6.1010Pa?

2 answers
F=(S.E)/lo.Δ l....
F — sila deformujúca teleso [N]
S — prierez telesa [m2]
E — Youngov modul [Pa]
l — dĺžka telesa [m]
Δ l — predĺženie telesa [m]
k — konštanta úmernosti – tuhosť telesa [N.m-1]

Opravte ma niekto ak sa mylim.
Comments:
Peter K.
Vo vseobecnosti vysvetlene slovne logikou.cim hrubsia tyc, tym potrebna vacsia sila na zmenu tvaru, samozrejme je rozdiel ked natahujes tyc z ocele a tyc z gumy, takze to je ten modul.Takze nasobis prierez x ten faktor E daneho materialu.tahova sila je rozlozena na celu dlzku cize delis / lo a nasobis delta l. no a samozrejme plati ze cim kratsiu dlzku roztahujes tym vacsiu silu potrebujes...keby si z 1m tyce potreboval urobit 3m tyc, asi sa ti to nepodari, resp. by doslo k pretrhnutiu tyce...
Peter K.
V takom pripade by to za studena neslo, potreboval by si to nahriat...
Account deleted
Ďakujem za vysvetlenie :)
Zase ten istý človek, ktorý dáva milión 500 úloh aby mu ich niekto vyriešil. Tento človek opäť si dal účet je to celkom úbohé. Keď dávate toľko úloh na vyriešenie je problém že nechápete fyzike vôbec. Odporúčam si dať doučovanie.
Comments:
Eva C.
V tom by ani nebol problém, on tomu vôbec nerozumie, pridáva tu úlohy, ktoré má záujem dostať zadarmo vyriešené, ale ponúka doučovanie matiky a fyziky za 30eur. Rieši tu úlohy pre iných a k tomu ešte nesprávne. A za každý negatívny komentár, prihadzuje negatívne recenzie pre doučovateľov.