Author's photo
Dušan T.
dejepis

Dejepis reforma , banskobystricka med

Dobrý večer vedel by niekto zodpovedať tieto otázky Ďakujem za každú odpoveď.
1.
Ktorí panovníci sa venovali banským reformám? Uved'te aspoň jeden príklad takejto reformy *
2.
Čo sa stalo s ukradnutou Banskobystrickou med'ou? Aké mesto bolo založené?

2 answers
HOJ, môžeš mi poslať do správy na môj profil tieto otázky, som z Banskej Bystrice, myslím, že Ti to viem opísať najpresnejšie :-)
Dobrý deň prajem, Dušan,


Z panovníkov, ktorí sa venovali banským reformám, patria v rámci Uhorska k popredným osobnostiam Anjouovci. Predovšetkým to bol Karol Róbert z Anjou, ktorý zaviedol nejednu reformu aj v oblasti baníctva, čo malo nemalý vplyv na celkovú hospodársku situáciu. Zento zaviedol tzv. zemepanskú banskú slobodu, to znamená, že zrušil monopol, čiže výsadné právo panovníka na ťažbu drahých kovov a povolil rozvoj súkromného podnikania v oblasti baníctva, alebo, ak chcete, ťažiarstva a založenie kráľovskej mincovne v blízkosti baní a hút. Jeho počin bol veľmi významný aj v ďalšej reforme, a to v zavedení odvádzania urbury, čiže dane z vyťaženého uhlia, pričom zakázal vyvážať zlato a striebro do zahraničia - vďaka čomu sa stalo Uhorsko najbohatšou krajinou. A pravdaže, nijako nesmieme opomenúť udelenie výsady slobodného kráľovského mesta vtedajšej osade Kremnici, ktorá bola dovtedy len osadou, kde sa však ťažilo zlato.

Záverom by som však chcela podotknúť, že otázky vyzerajú byť vytrhnuté z kontextu, ide o problematiku, ktorú nie je možné objasniť 2-3 vetami, avšak, žiaľ, na našich školách takáto prax pretrváva, čoho dôsledkom sú kvantá študentov, ktorí poznajú aspoň aké-také fakty, ale nie príčiny a súvislosti v rámci daných faktov. Napriek tomu som Vám odpovedala čo najjasnejšie a najstručnejšie.