Hydroxid sodný vo vode

dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako vysvetliť rozpúšťanie NaOH + voda z hľadiska termochémie. Aké reakcie tam prebehnú, endotermická alebo exotermická?
ďakujem

3 answers
V podstate nejde ani o reakciu, je to "dissolution"-rozpúšťanie. Jedná sa o veľmi silný exotermický proces, pri rozpúšťaní sa produkuje veľké množstvo tepla, tento proces je veľmi nebezpečný. Pre viac informácií určite pozrite anglické fóra :)
Ide o silnú disociáciu na ióny OH mínus a Na plus preto vznika exotermická reakcia štiepenie protónov kyslích z vody znamená exotermicky priebeh a teda zvysená teplota reakcie, ktorá musí byť korigovaná prostredníctvom ladu, keď robíte reakcie s hydroxidom alebo kyselinou ide o bázu a kyslo katalyzované reakcie, ktoré majú takýto priebeh. Important rule vody a potom hydroxid nie opačne ako aj u kyselín.
Comments:
Dominik K.
Môžem sa opýtať, prečo musí byť korigovaná prostredníctvom ľadu?
ahoj,
ide ale ionizáciu, disociaciu ( rozklad elektrolytu na ióny v roztoku) teda rozpustenie NAOH vo vode, kde dôjde k rozlozeniu NaOH na ióny Na+ a OH-. proces si sprevadzany uvolnovaním tepla. - exotermicky dej.