Author's photo
Anonymous author
fyzika

Topenie ľadovcov

Zdravím, momentálne je toto celkom populárna téma a ja by som chcel niekoho požiadať o vysvetlenie. Otázka je ohľadom toho, či topenie ľadovcov v morskej vode zvyšuje jej hladinu. Všade sa uvádza pokus s kockou ľadu a pohárom vody, v ktorom sa kocka roztopí a hoadina sa nedvihne. V týchto pokusoch je však od začiatku kocka celým svojím objemom vo vode. Ako je to pri ľadovcoch, ktoré majú určitý svoj objem aj nad hladinou oceánu? Za vysvetlenie vopred ďakujem.

1 answer
Priemerná hustota morskej vody je 1030 kg/m³, priemerná hustota morského ľadu je 910 kg/m³. Ohe hodnoty sú priemerné, pretože hustota vody i ľadu sa mení v závislosti od teploty, obsahu solí a plynov.
Skutočne je pravda, že ak sa roztopí kus ľadu, ktorý plával na vode, hladina sa nezmení. Je to vďaka Archimedovmu zákonu - ľadovec sa ponorí tak, aby hmotnosť vody, zodpovedajúca ponorenej časti ľadovca, bola rovnaká ako hmotnosť ľadovca.
Toto ale platí v prípade, že zloženie ľadovca je rovnaké ako zloženie vody. Toto ale nie je celkom pravda, obsah solí a plynov v ľade a vode môže byť odlišný a v takom prípade bude mať voda vzniknutá roztopením ľadu iné zloženie a teda inú hustotu ako morská voda, Preto sa hladina vody môže mierne zmeniť.
Nárast morskej hladiny v dôsledku globálneho otepľovania nie je spôsobený roztopením morských, ale pevninských ľadovcov a pobrežných ľadových polí, ako aj rastom objemu morskej vody v dôsledku nárastu teploty. Tento nárast je reálny a vieme ho merať - za posledných 30 rokov je asi 10 cm.