Author's photo
Anonymous author
biológia

Genetika

Pekný deň prajem,
rada by som sa spýtala, ako si mám predstaviť genotyp nasledujúcich pojmov: autozomalne recesivny, autozomalne dominantny, gonozomalne recesivny. Ďakujem za vysvetlenie.

Attachments:
Question image
1 answer
Dobrý deň,

Autozomálne recesívny si môžeme predstaviť pri alelách Aa, kde a je alela autozomálneho recesívneho znaku. Rodičov máme Aa Aa, u nich sa znak nijak neprejavuje, pretože je recesívny. Z potomkov AA Aa Aa a aa by sa tak znak prejavil len u potomka s alelami aa.
Teda potomkovia by boli AA (bez alely a), Aa (prenášač), aa (prejavený znak).

Autozomálne dominantný znak si môžeme opäť predstaviť na alelách Aa, kde bude A autozomálne dominantný znak. Rodičov si vezmime Aa Aa (prejavený znak) Ich potomkovia môžu byť AA, Aa alebo aa, pričom pri aa nemáme dominantnú alelu a u Aa a AA sa znak prejaví. Teda znak sa neprejaví len pri aa.

Gonozomálne recesívny znak sa viaže na pohlavné chromozómy. Ak je prenášačkou znaku len matka a otec nie, keď sa im narodí dcéra, bude mať jeden chromozóm X od otca a jeden Xn (chromozóm so génom znaku) od matky. Teda XXn. Keďže je recesívny, znak sa neprejaví. Pri synovi však máme jediný X chromozóm, ktorý zdedí od matky. Ak zdedí Xn chromozóm, vo finálnom genotype XnY sa recesívny znak prejaví.

Ak máte nejaké ďalšie otázky, kľudne sa ozvite:)