Author's photo
Anonymous author
biológia

genetika

Alela pre čiernu farbu srsti rohatého hovädzieho dobytka je dominantná oproti alele pre hnedú farbu.
a. Aké potomstvo získame v generácii F1, keď skrížime homozygotne čierneho býka s hnedými kravami.
b. Aké bude potomstvo v generácii F2?
c. Aké bude potomstvo zo spätného kríženia hybridného býka s generácie F1 s hnedou kravou?

1 answer
Ahoj, ide o veľmi jednoduchý príklad. Stačí porozumieť základným pojmom z genetiky.
Najskôr si musíš zapísať všetky informácie ktoré vieš zo zadania. Ako prvé je potrebné zistiť gén s jeho alelami. Môže byť dominantná alebo recesívna alela. Dominantnú značíme veľkým písmenom. V našom prípade A, ktoré zodpovedá za čiernu farbu. Dominanciu som naznačila aj znamienkom väčší ako recesívna alela a, teda hnedá farba.
V úlohe a) máme v parietálnej (preto veľké P) alebo inak nazývanej aj rodičovskej generácií, skrížiť čierneho homozygota. Homozygot môže byť AA alebo aa. Heterozygot je Aa. Keďže má byť čierny zvolili sme možnosť AA čo predstavuje dominantného homozygota. Na opačnej strane je hnedá krava. Hnedá je recesívna tým pádom sa prejaví vždy iba vtedy keď bude aa. Po ich skrížení dostaneme 100% heterozygotnu populáciu, teda Aa. Výzorovo alebo odborne nazývané fenotyp, budú potomkovia vyzerať čiernej farby, pretože obsahujú dominantnú alelu A a teda hnedá sa nemôže prejaviť.
b) generáciu F2 dosiahneme skrížením generácie F1. V F1 sme získali všetkých potomkov Aa, preto skrížime samca a samicu s rovnakými heterozygotnymi alelami Aa. Na zistenie potomstva môžeme využiť tabuľku. Do hornej časti pôjdu gaméty, ktoré môže odovzdať potomkovi otec. Sú to veľké A a malé a. Na ľavú stranu dáme gaméty z matkinej strany. Matka má identický genotyp Aa ako otec takže obaja odovzdávajú rovnaké gaméty. Po spojení veľkého A a veľkého Á vznikne AA a takto je potrebné vyplniť celú tabuľku. Homozygotov AA máme v tabuľke iba jedenkrát zo štyroch štvorcov a preto budú tvoriť jednu štvrtinu generácie F2. Heterozygoti Aa sú dvaja a budú predstavovať polovicu. Homozygoti Aa opäť 1/4. Treba si dať pozor pretože toto je genotyp. Ak sa budú v úlohe pýtať na fenotyp alebo teda ako vyzerajú, musíme sa pozrieť kde sú dominantné a kde recesivne alely v genotype. Veľké A, ktoré je dominantné, má AA a taktiež Aa. Preto potomkovia s takýmto genotypom budú čiernej farby. Hnedú budú predstavovať iba potomkovia aa, takže 1/4 stále zostáva aj vo fenotype.
c) stačí si dobre uvedomiť koho krížime. Hybrid znamená aj heterozygot. Má byť z generácie F1, to nám sedí lebo nám vyšli Aa čo sú heterozygoti=hybridi. Znovu vytvoríme rovnakým spôsobom tabuľku.

Ak ti niečo nebude jasné, kľudne sa opýtaj. V genetike je potrebné pochopiť pojmy ako genotyp, fenotyp, heterozygot, homozygot a podobne.
Attachments:
Answer image