Author's photo
Tatiana F.
fyzika

Fyzika


V nádobách sú pri rovnakých teplotách melekuly vodíka a chlóru. Ktoré z nich majú menšiu strednú kvadraickú rýchlosť?
1.rovnakú
2.nedá sa určiť
3.vodíka
4.chlóru


alebo

Aká bude frekvencia oscilátora, ak sa jeho hmotnosť zmenší 9 - krát? Jeho pôvodná frekvencia bola 81Hz
1. 243Hz
2. 729Hz
3. 27 Hz
4. 9HZ


VĎAKA

2 answers
Zdravím prvá otázka je rovnaká, závisí to od teploty, čím vyššia tým rýchlejšie sa častice hýbu, inak sú rovnaké. Druhé vyšľo 243Hz, keď niečomu nerozumiete napíšte dáme doučko.
avatar
Account deleted
Prvá otázka: molekula chlóru je ťažšia ako molekula vodíka (niekoľko násobne) vo vzťahu pre strednú kvadratickú rýchlosť vystupuje hmotnosť molekuly v menovateli, preto ťažšie molekuly budú mať túto rýchlosť menšiu ako tie ľahšie.

Druhá otázka: uhlová frekvencia, resp. frekvencia závisí od hmotnosti LH oscilátora nepriamoúmerne, teda hmotnosť závažia je v menovateli. Teda ak sa závažie zväčší, tak jeho frekvencia kmitania sa musí zmenšiť prirodzene. Keďže tento vzťah vystupuje ešte pod odmocninou, tak ak hmotnosť sa zväčší 9 krát, tak frekvencia sa zmenší tri krát. preto 27 Hz.

Neviem prečo v predchádzajúcej odpovedi sú tieto odpovede nesprávne uvedené.
Comments:
Tomáš Č.
Prvé súhlasím druhé je otázka 9 krát sa zmenší čiže je to dobré treba si to prečítať ešte raz vypočítať spraviť sústavy rovníc napr. A podeliť ich vyjde 3 krát väčšia frekvencia vzťah vznikol substituciou netlemych kmitov kde podľa síl máme deformáciu silu a výslednú silu podľa 2. Newtonovho zákona. Čiže asi tak k tomu čiže z toho plynie že to nemám zle len to prvé kde áno je tam hmotnosť danej molekuly. Konkrétne atómová hmotnosť.
Tomáš Č.
Prajem pekný večer.
Account deleted
áno, je tam zmenší, tak to je zle u mňa, ale tomu ostatku nerozumiem kvôli tej gramatike :D