Stručný vývoj matematiky od staroveku až po súčasnosť.

Stručný vývoj matematiky od staroveku až po súčasnosť.

Published on: 10. 5. 2023 Author: Maroš Š.

Myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, keď si dovolím tvrdiť, že história vývoja matematiky je úzko spätá so samotným vývojom našej civilizácie. Tak, ako je matematika v dnešnej dobe neoddeliteľnou súčasťou mnohých oblastí života, od inžinierstva a technológií až po prírodné a spoločenské vedy, tak bola úzko spätá s každodenným životom ľudí aj minulé stáročia. V tomto blogu sa preto pozrieme na niektoré z najvýznamnejších momentov v histórii matematiky a spomenieme si pritom na mená slávnych matematikov, ktorí prispeli k jej vývinu.

 

Staroveká matematika

Matematika sa objavila už v staroveku, kedy sa ľudia snažili pochopiť a opísať svet okolo seba. Zahŕňa matematické objavy a teórie, ktoré vznikli v obdobiach od 3000 pred Kr. až do konca staroveku v 5. storočí nášho letopočtu. Za najstaršiu matematiku sa považuje sumerská matematika, ktorá vznikla v Mezopotámii práve okolo roku 3000 pred Kr. Zaoberala sa predovšetkým počítaním a meraním a jej najvýznamnejšie objavy sa týkali geometrie a aritmetiky. Sumerskí matematici používali základné aritmetické operácie ako súčet, rozdiel, násobenie a delenie a boli schopní už v tej dobe riešiť pomerne zložité matematické problémy. Egyptská matematika sa tiež zaoberala počítaním a meraním a bola veľmi dôležitá pre stavbu rôznych vtedajších stavieb, medzi ktoré patrili aj pyramídy. Egyptskí matematici vyvinuli rôzne matematické nástroje, ako napríklad metódu na výpočet obsahu obdĺžnika pomocou rovnakej plochy kvadrátov a taktiež mali vynikajúce znalosti z oblasti geometrie, nakoľko museli presne určiť plochy a objemy rôznych častí pyramídy, aby im to celé nespadlo jedného dňa na hlavu. Grécka matematika sa vyznačovala dôrazom na dedukciu a logiku a bola veľmi významná pre vývoj geometrie, aritmetiky či matematickej analýzy, ktoré sa stali východiskom pre rozvoj fyziky a iných vedných disciplín. Gréci, ako napríklad Pythagoras a Euclides vytvorili základy geometrie a teórie čísel, ktoré používame do dnešného dňa. Ich práce boli veľmi pozoruhodné a môžeme povedať, že častokrát predbehli svoju dobu.

  

Stredoveká matematika

Stredoveká matematika bola významnou súčasťou vedeckého a kultúrneho vývoja Európy od 5. storočia nášho letopočtu až do začiatku renesancie v 15. storočí. Po páde Rímskej ríše v 5. storočí došlo k výraznému spomaleniu rozvoja matematiky v Európe, no v 9. storočí sa matematika začala znova rozvíjať v arabskom svete a neskôr sa dostala späť do Európy. Stredoveká matematika sa zaoberala mnohými oblasťami, vrátane aritmetiky, algebry, geometrie a trigonometrie. V tomto období bola matematika uchovávaná a šírená predovšetkým v kláštoroch a univerzitách. Práve kňazi a mnísi boli častokrát tými, ktorí mali vynikajúce vedomosti z oblasti matematiky a zároveň boli významnými vedeckými a kultúrnymi vodcami. V stredoveku sa taktiež vyvinula nová metóda zápisu čísel, ktorú poznáme ako arabské číslice. Arabi tieto číslice získali pôvodne z Indie a rozšírili ich do celého sveta. Nahradili tak zaužívaný rímsky spôsob zapisovania čísel najmä pre svoje rýchlejšie a presnejšie počítanie a položili základ pre vznik moderného decimálneho číselného systému, ktorý používame dodnes. Medzi významných arabských matematikov patria napríklad al-Khwarizmi a al-Kindi, ktorí prispeli k rozvoju algebry a aritmetiky, čím posunuli matematiku na nový level. Za Európu môžem spomenúť napríklad velikánov ako Leonardo da Vinci, Galileo Galilei a Johannes Kepler, ktorí rozšírili základy geometrie a fyziky.

 

Novoveká matematika

Novoveká matematika sa začína v 16. storočí a zahŕňa obdobie až do súčasnosti. V tomto období sa matematika stala stále viac abstraktnou a komplexnou. V 17. a 18. storočí sa matematika stala veľmi dôležitou pri riešení fyzikálnych problémov. V oblasti matematickej analýzy vznikli nové teórie ako napríklad teória funkcií viacerých reálnych premenných, diferenciálne rovnice či integrálny počet, ktoré boli kľúčové pre vytvorenie nových teórií vo fyzike a mechanike. Významnými matematikmi v tejto oblasti boli napríklad Isaac Newton a Gottfried Wilhelm Leibniz, ktorí nezávisle od seba objavili už spomínaný diferenciálny a integrálny počet. Ďalší slávni matematici, ako napríklad Leonhard Euler a Carl Friedrich Gauss rozšírili a zdokonalili rôzne oblasti matematiky, vrátane teórie čísel, geometrie či algebry. V oblasti geometrie sa v novoveku rozvíjala diferenciálna geometria a topológia, ktorá sa zaoberá vlastnosťami priestorov. Významnými matematikmi v tejto oblasti boli napríklad Georg Riemann či Henri Poincaré. 

Súčasná matematika sa neustále rozvíja a vďaka moderným technológiám a vyspelým matematickým nástrojom sa v posledných desaťročiach stala neoddeliteľnou súčasťou mnohých oblastí, ako napríklad počítačové vedy, kryptografie, ekonometrie a iných. Môžeme preto povedať, že bez matematiky by svet, aký ho poznáme dnes, nebol možný. Nemali by sme telefóny, autá, počítače a mnoho ďalších vynálezov, ktoré nás obklopujú a ktoré denno denne používame. História matematiky nám tak dnes umožňuje lepšie pochopiť, ako sme sa dostali tam, kde sme dnes, a ako môžeme využiť tieto poznatky na ďalší rozvoj a inovácie.