Business English - 5 častých výrazov

Business English - 5 častých výrazov

Published on: 18. 7. 2023 Author: Tereza J.

Slovná zásoba do firemného prostredia sa nedá len tak obsiahnuť v nejakom zozname. Napriek tomu existujú slová, o ktoré sa podkýňame takmer na každom kroku – agility, event, networking, smart, remote work.


Vzhľadom na nestálosť trhov v súčastnosti, firmy upustili od nemenných pravidiel a stratégií, ktoré v dnešnej dobe nefungujú. Miesto toho sa sústreďujú na čo najväčšiu flexibilnosť a reaktívnosť – agility. Pre svoju efektivitu je dnes spôsob vedenia projektov pochádzajúci z Agile Manifesto 2000,  takmer vo všetkých oblastiach biznisu.


Ak ste boli na nejakom podujatí alebo akcii z firmy, použijete slovo event a nie slovo action. Na rôznych podujatiach potom môžete nadväzovať kontakty s potencionálnymi obchodnými partnermi alebo klientami. Táto činnosť sa volá networking a ako sloveso – to network.


Keď je nejaké zariadenie smart, znamená to, že má viacero funkcií a je schopné zhromažďovať a vyhodnocovať dáta a tomu prispôsobovať svoju funkčnosť. Smart dnes môžu byť nielen telefóny a hodinky, ale aj zdravotníctvo, mesto a domácnosti – smart healthcare, smart city, smart homes. Výhodou týchto technológii je ich efektívne hospodárenie so zdrojmi. Nevýhoda je, že pre svoje fungovanie potrebujú veľké množstvo dát a tým narúšajú súkromie svojich používateľov.


Pred rokom 2020 bola práca z domu možná iba pre zopár ľudí aj napriek už existujúcim technológiám. Pandémia však donútila spoločnosti na celom svete prehodnotiť ich používanie a práca na ďiaľku – remote work, bola zrazu možná. Ďalšia alternatíva pre prácu mimo kanceláriu je – work from home.