Účinné stratégie pre učenie sa slovnej zásoby v druhom jazyku

Účinné stratégie pre učenie sa slovnej zásoby v druhom jazyku

Published on: 16. 2. 2024 Author: Terézia J.

Ovládnutie slovnej zásoby je základom učenia sa jazyka. Či už ste začiatočník, ktorý sa vydáva na cestu poznávania nového jazyka, alebo študent, ktorý sa snaží zlepšiť svoju úroveň, vytváranie čoraz väčšej slovnej zásoby je nevyhnutné. Aké sú teda účinné stratégie ktoré vás posilnia pri učení sa slovnej zásoby vo druhom jazyku?


1. Kontextuálne učenie:

Jedným z najefektívnejších spôsobov učenia sa slovnej zásoby je prostredníctvom kontextu. Namiesto klasického zapamätávania slov sa sústreďte na ich učenie v zmysluplných vetách alebo pasážach. Kontextuálne nápovedy pomáhajú upevňovať význam slov a podporujú retenciu. Využite materiály na čítanie, filmy alebo podcasty vo vašom cieľovom jazyku, aby ste sa vystavili slovnej zásobe v rôznych kontextoch.

2. Využite mnemotechniky:

Mnemotechniky sú pomôcky na zapamätanie, ktoré vám pomáhajú spojiť novú slovnú zásobu so známymi slovami alebo konceptmi. Vytvorte mnemotechnické pomôcky, ako sú obrázky alebo rýmy, aby ste nové slová spojili s ich významom. 

3. Farebné karty a opakované prezentovanie:

Farebné karty zostávajú klasickým nástrojom pre získavanie slovnej zásoby. Vytvorte farebné karty s cieľovým slovom na jednej strane a jeho prekladom alebo definíciou na druhej strane. Využite techniky opakovaného prezentovania, pri ktorých prezeráte farebné karty v čoraz väčších intervaloch, aby ste si zlepšili pamäť. 

4. Vytváranie slovných skupín:

Vytvorte slovné zväzky alebo mentálne mapy, ktoré spoja súvisiace slová tematicky. Napríklad, zoskupte slová súvisiace s rodinnými príslušníkmi alebo kategóriami potravín, aby ste posilnili váš jazykový repertoár.

5. Aktívne zapojenie: Cvičenie hovorenia a písania:

Aktívne používanie nových slov v hovorených a písomných kontextoch zlepšuje ich zachovanie. Zapojte sa do rozhovorov s rodenými hovorcami, partnermi alebo spolužiakmi, aby ste zahrnuli nové slová do dialógu. Okrem toho si udržujte slovníkový denník, do ktorého budete písať vety alebo krátke odseky s použitím nových slov, aby ste posilnili ich použitie v kontexte.

6. Hry so slovami a výzvy:

Do svojej rutiny učenia sa slovnej zásoby začlente zábavu prostredníctvom hier so slovami a výziev. Hrajte Scrabble, krížovky alebo hry súvisiace so slovami vo vašom cieľovom jazyku.

7. Stanovte realistické ciele:

Ustáľte dosiahnuteľné ciele učenia sa slovnej zásoby, ktoré sú v súlade s vašou jazykovou úrovňou a tempom učenia. Rozdeľte svoje ciele na menšie úlohy, ako je učenie sa určitého počtu slov týždenne alebo zvládnutie slovnej zásoby súvisiacej so špecifickými témami.


Učenie sa slovnej zásoby v druhom jazyku môže byť obohacujúce a odmeňujúce. Použitím účinných stratégií môžete urýchliť jej získavanie a prehĺbiť svoje porozumenie jazyka. Nezabudnite prispôsobiť tieto stratégie svojmu štýlu učenia a nebojte sa experimentovať s rôznymi technikami, kým nenájdete to, čo vám vyhovuje najviac.