Author's photo
Anonymný autor
chémia

Sacharidy

Dobrý den, chcela by som sa opýtať, preco je možnosť F a H v ot. 1214 nesprávna.
Dakujem za pomoc.

Prílohy:
Question image
2 odpovede
Odpoved H nemoze byt, pretože skrob sa skladá len z jednotiek glukózy a to tam nie je….
Odpoved F preto, lebo hydrolyzou škrobu nevzniká amyloza ale tzv. dextriny, ktore sa štiepia v druhej fáze na jednoduchšie sacharidy
Komentáre:
Anonymný autor
A preco je potom amylopektin spravny? Nesklada sa náhodou skrob z amylozy a amylopektinu?
Rastislav S.
Skrob sa sklada z dvoch druhov polymerov: 20% tvori amyloza a 80% amylopektin. Hydrolyzou skrobu sice vznika amylopektin, ale amyloza sa rozklada az na glukozu, preto nemoze byt konecnym produktom hydrolyzy skrobu. V jednoduchosti povedane, amylopektin je voci hydrolyze odolny, amyloza nie a hydrolyzuje az na zakladne stavebne jednotky, cize glukozu.
máš pravdu: 20% škrobu tvorí lineárny reťazec amylózy. Je to polymér, vzniká kondenzáciou z D-glukózy (alfa 1-4 glykozidická väzba)
a 80% je amylopektín - tvorí ho rozvetvený reťazec D-glukózových jednotiek viazaných alfa (1-4) a alfa (1-6) glykozidickou väzbou
Hydrolýzou škrobu teda amylóza nevzniká, vzniká glukóza