Author's photo
Anonymný autor
účtovníctvo

Účtovníctvo súvaha

Prosim pomôžte mi s touto úlohou neviem ako ďalej

Prílohy:
Question image
1 odpoveď
Dobrý deň,

rozdelíte si súvahové položky - aktíva sú na ľavej strane súvahy, pasíva na pravej strane súvahy. Celková suma aktív sa musí rovnať celkovej sume pasív.

Základné imanie (ZI) je pasívum, takže keď máte už všetky ostatné aktíva a pasíva zaradené do súvahy, základné imanie dopočítate rozdielom.

Otvorenie účtov súvahy sa robí cez účet 701 - Začiatočný účet súvahový.

Ak by ste potrebovali niečo vysvetliť, pokojne sa ozvite, rada Vám pomôžem.
Prílohy:
Answer image
Komentáre:
Anonymný autor
Dobrý deň veľmi pekne vám ďakujem Chcela som sa ešte opýtať že tých účtov ma byť otvorených 7 a neviem ako majú vyzerať tie ďalšie
Marcela K.
Dobrý deň, podľa čoho usudzujete, že má byť tých účtov otvorených sedem? Či máte to niekde v zadaní? V súvahe máte totiž jedenásť súvahových položiek a všetkých jedenásť by malo byť otvorených prostredníctvom toho účtu 701 (Začiatočný účet súvahový). Keď otvoríte (zaúčtujete začiatočný stav) všetky súvahové účty, na účte 701 by Vám mala vyjsť rovnaká celková suma (Spolu MD a Spolu D) 192 000,- Eur, ako v súvahe (Spolu Aktíva a Spolu Pasíva).
Marcela K.
Ja som cez účet 701 otvorila ZI (účet 411) - pasívum a Samost. hnuteľ. veci (účet 022) - aktívum > to máte ako vzor. Rovnakým spôsobom otvoríte ostatné súvahové účty (t. j. účty aktív a pasív).