Občianska náuka

Dobrý deň, chcem sa opýtať jednu otázku na tému outsourcing. Otázka je, že čo outsourcuje našu domácnosť?

1 odpoveď
Outsourcing – v preklade to znamená vonkajší/externý zdroj. Pri tejto činnosti sa podnik rozhoduje, ktoré produkty/služby/činnosti sa „budú robiť doma, a ktoré kupovať z vonku“. Je to trend, ktorý sa využíva najmä v oblasti informačných technológií, ale aj v iných oblastiach priemyselných služieb.
Pri OS ide o využívanie cudzích zdrojov na dosiahnutie vlastných cieľov spoločnosti. Spoločnosť v takomto prípade nemusí vynakladať prostriedky na obstaranie majetku a môže ho pri tom plnohodnotne využívať. Podobne nemusí investovať do vzdelávania či udržania úrovne špecialistov, ale ich má k dispozícií podľa potreby. Všetky povinnosti, majetok a s ním spojené ekonomické riziká, ľudské zdroje a s nimi súvisiaca agenda – za všetko zodpovedá poskytovateľ OS služieb.
Príklad outsorcingu pre domácnosť môže byť obyčajná školská jedáleň. Rodič nemusí nakupovať potraviny, variť a umývať riad po deťoch. Tieto činnosti outsorcuje do školskej jedálne, ktorá všetko toto zabezpečí za adekvátnu protihodnotu.