Author's photo
Andrej P.
chémia - vš

Org. chemia reakcia

Zdravím vedel by mi niekto napísať mechanizmus tejto reakcie ja som stratený.

Вкладені файли:
Question image
3 відповідей
Zdravím,
v tomto prípade nejde pripraviť epoxid z tohto alkénu priamo, pretože nemáme metódu pre prípavu epoxidov, ktorá by z trans alkénov pripravila cis epoxidy. (Ak sa mýlim, uvítam od niekoho elegantnejšiu syntézu, ako som navrhol.) Napadlo mi teda konvertovať východiskový trans alkén na cis alkén a ten následne podrobiť epoxidácii. Premenu na trans alkén som zvolil cez príslušný alkín, ktorý by som redukoval vodíkom na Lindlarovom katalyzátore. V obrázu nižšie posielam syntézu, ktorou uvedenú transformáciu dosiahneme, ak by ste mali záujem o mechanizmy jednotlivých krokov, napíšte mi svoj e-mail a tam vám ich potom pošlem.
Вкладені файли:
Answer image
Dá sa to pripraviť aj iným spôsobom napr. použitím brómu a vody kde vzniká halogeno skupina a hydroxy skupina keďže hydoxy skupina sa aduje na viac stabilný cabrkaktion v tomto prípade je to jedno obidva uhlíky sú sekundárne ďalším krokom je Deprotonizacia bázou a následny Sn2echanizmus ktorým sa odstepuje beom a keďže beom je opačne orientovaný ako hydroxy skupina vznika cis poloha ktorá odpovedá produktu ide takzvane o syn adiciu kde máme rovnako polohovo daný produkt. Aj táto medodika dáva zmysel peroxykyselina ako je táto sa najcastejsie používa v praxi.
Коментарі:
Tomáš Č.
Pokiaľ chcete mechanizmus rád pošlem o čo ide.
Ondrej H.
Možno sa mýlim, ale podľa mňa týmto spôsobom dostaneme presne opačný stereoizomér. Východiskový alkén má usporiadanie trans. Adícia brómu v prítomnosti vody prebieha ako antiadícia a tiež následná SN2 reakcia prebieha iba v polohe "anti"..teda vo výsledku bude usporiadanie uhlíkového reťazca produktu trans a nie cis, ako potrebujeme. Uznávam elegantnosť tohto postupu, ale v danom prípade je potrebný nejaký medzikrok ako uviedol kolega v prvom príspevku. Ak sa mýlim, prosím o vysvetlenie :)
Tomáš Č.
Ako tento produkt nebude síce v pozícií na nákresni ale viac pred nákresňou a vodíky pôjdu do zadu, a keďze je to antiadícia, tak OH skupina bude v predu kvôli ataku z hora a bróm bude v zadu, takže opáčná izoméria a následne keď to deprotonizujem tak mám silný nukleofil bróm dobre odstúpi a útok z opačnej strany prebehne. Takže izoméria nebude trans ale cis. Treba si to trocha predstaviť. Ale ten produkt, ktorý je vyššie bude len rozdielny v tom že bude z predu epoxid vzadu vodíky a ostat. plan
Ondrej H.
V ktorom kroku dochádza k zmene z trans na cis?
Tomáš Č.
Konkrétne krok Sn2 mechanizmu kde beom ktorý je vzadu tak kyslík útočí z predu chápeme? A tým vzniká cis poloha pre epoxid.
Tomáš Č.
Vďaka konkrétne silnej báze ktorá atakuje kyslú vodík na kyslík máme veľmi dobre nukleofilne cinidlo v jednej molekule. Silná baza napr. LDA použijeme alebo pyridin to je jedno.
Uprednostnil by som prvú syntézu.. Pri druhej by vznikal presne opačný stereoizomér.. na dôkaz prikladám mechanizmus reakcie
Вкладені файли:
Answer image