Author's photo
Andrej P.
chémia - vš

Org. chemia reakcia

Zdravím vedel by mi niekto napísať mechanizmus tejto reakcie ja som stratený.

Attachments:
Question image
3 answers
Zdravím,
v tomto prípade nejde pripraviť epoxid z tohto alkénu priamo, pretože nemáme metódu pre prípavu epoxidov, ktorá by z trans alkénov pripravila cis epoxidy. (Ak sa mýlim, uvítam od niekoho elegantnejšiu syntézu, ako som navrhol.) Napadlo mi teda konvertovať východiskový trans alkén na cis alkén a ten následne podrobiť epoxidácii. Premenu na trans alkén som zvolil cez príslušný alkín, ktorý by som redukoval vodíkom na Lindlarovom katalyzátore. V obrázu nižšie posielam syntézu, ktorou uvedenú transformáciu dosiahneme, ak by ste mali záujem o mechanizmy jednotlivých krokov, napíšte mi svoj e-mail a tam vám ich potom pošlem.
Attachments:
Answer image
Dá sa to pripraviť aj iným spôsobom napr. použitím brómu a vody kde vzniká halogeno skupina a hydroxy skupina keďže hydoxy skupina sa aduje na viac stabilný cabrkaktion v tomto prípade je to jedno obidva uhlíky sú sekundárne ďalším krokom je Deprotonizacia bázou a následny Sn2echanizmus ktorým sa odstepuje beom a keďže beom je opačne orientovaný ako hydroxy skupina vznika cis poloha ktorá odpovedá produktu ide takzvane o syn adiciu kde máme rovnako polohovo daný produkt. Aj táto medodika dáva zmysel peroxykyselina ako je táto sa najcastejsie používa v praxi.
Comments:
Tomáš Č.
Pokiaľ chcete mechanizmus rád pošlem o čo ide.
Ondrej H.
Možno sa mýlim, ale podľa mňa týmto spôsobom dostaneme presne opačný stereoizomér. Východiskový alkén má usporiadanie trans. Adícia brómu v prítomnosti vody prebieha ako antiadícia a tiež následná SN2 reakcia prebieha iba v polohe "anti"..teda vo výsledku bude usporiadanie uhlíkového reťazca produktu trans a nie cis, ako potrebujeme. Uznávam elegantnosť tohto postupu, ale v danom prípade je potrebný nejaký medzikrok ako uviedol kolega v prvom príspevku. Ak sa mýlim, prosím o vysvetlenie :)
Tomáš Č.
Ako tento produkt nebude síce v pozícií na nákresni ale viac pred nákresňou a vodíky pôjdu do zadu, a keďze je to antiadícia, tak OH skupina bude v predu kvôli ataku z hora a bróm bude v zadu, takže opáčná izoméria a následne keď to deprotonizujem tak mám silný nukleofil bróm dobre odstúpi a útok z opačnej strany prebehne. Takže izoméria nebude trans ale cis. Treba si to trocha predstaviť. Ale ten produkt, ktorý je vyššie bude len rozdielny v tom že bude z predu epoxid vzadu vodíky a ostat. plan
Ondrej H.
V ktorom kroku dochádza k zmene z trans na cis?
Tomáš Č.
Konkrétne krok Sn2 mechanizmu kde beom ktorý je vzadu tak kyslík útočí z predu chápeme? A tým vzniká cis poloha pre epoxid.
Tomáš Č.
Vďaka konkrétne silnej báze ktorá atakuje kyslú vodík na kyslík máme veľmi dobre nukleofilne cinidlo v jednej molekule. Silná baza napr. LDA použijeme alebo pyridin to je jedno.
Uprednostnil by som prvú syntézu.. Pri druhej by vznikal presne opačný stereoizomér.. na dôkaz prikladám mechanizmus reakcie
Attachments:
Answer image