Author's photo
Анонімний автор
chémia - sš

Oxidačné číslo fosforu

Dobrý deň,
chcem sa spýtať prečo by v tomto prípade bola možnosť 'f' nesprávna? Mohlo by HPO3 byť soľ? ( hydrogénfosforitan s dvoma odštiepenými vodíkmi )

Ďakujem

Вкладені файли:
Question image
2 відповідей
HPO3 je kyselina fosforečná, v ktorej kyslík má oxidačné číslo -II, sú tam 3 atómy, spolu je to -VI, vodík má oxidačné číslo +1, takže fosfor musí mať v tejto zlúčenine oxidačné číslo +5. Ty skôr poznáš kyselinu fosforečnú, ktorá má vzorec H3PO4, ale to je tzv. hydratovaná kyselina fosforečná (HPO3 prijala molekulu vody) a jej správny názov je kyselina trihydrogénfosforečná, aby sme ju odlíšili práve od tej kyseliny fosforečnej. Pravidlo je, že ak má kyselina viac ako 2 atómy vodíka (tj. 3 a viac), musíme to v názve vyjadriť číslicou, ktorá odovedá počtu atómov vodíka.
Коментарі:
Анонімний автор
Ďakujem :)
Ahoj,
Aby som zodpovedal tvoju druhu otázku - ak by sa malo jednať o soľ odvodenú z kyseliny fosforitej (H3PO3) stratou dvoch vodíkov (H+), musela by daná častica mať náboj 2-, či‎‎‎že by‎ť HPO3(2-) (to 2- by bolo napísane hore v exponente nad číslom 3). Takúto zlúčeninu môžeš vidieť v možnosti E, kde náboj aniónu HPO3(2-) je kompenzovaný katiónom Ca2+.
Коментарі:
Анонімний автор
Ďakujem :)