Author's photo
Анонімний автор
fyzika

Fyzika

Prečo je teleso v hustejšej kvapaline nadľahčované viac? Ďakujem

2 відповідей
Podľa Archimedovho zákona na teleso v kvapaline pôsobí vztlaková sila, ktorá sa rovná tiaži kvapaliny, ktorú teleso (alebo jeho časť ) vytlačílo. Ak má kvapalina väčšiu hustotu, tiaž vytlačenej kvapaliny je väčšia a tejto väčšej tiaži, odpovedá väčšia vztlakové sila.
Voda v Mŕtvom mori je slanšia ako voda v bazéne a vztlaková pri ponorení je potom taká veľká, že sa neutopíte, aj keď neviete plávať.
Keď si porovnáte situáciu telesa ponoreného do kvapaliny a vytiahnutého von, zistíte, že časť kvapaliny (aj hladina) sa ponorením telesa dostala vyššie (a jeho vynorením vyššie).
----
Treba si uvedomiť, že ide presne o objem toho telesa - čo sa podarilo Archimedovi, po čom zvolal "Heuréka"!
Totiž ponorené teleso zaberie priestor, kde predtým bola kvapalina a keď je kvapalina v nádobe, ktorá je pod úrovňou hladiny a na bokoch pevná, tak kvapalina, čo bola v mieste, kde je teraz teleso, sa musela dostať inde, čiže "stúpnuť" nad dovtedajšiu úroveň (voľnej) hladiny.
----
Ponorené teleso a tento zdvíhaný objem kvapaliny sú akoby na "preklápacej hojdačke" (pre dvoch, s rovnako dlhými ramenami) - a ide o to, koľko ten vytlačený objem váži.
Ak vytlačený objem kvapaliny váži viac, tak klesá a ponára sa a teleso stúpa, ak váži menej, tak stúpa a teleso klesá.
Ak je teleso ponorené sčasti, tak klesaním a stúpaním vytláča stále viac alebo menej kvapaliny (ponára sa z neho stále väčšia resp. menšia časť).
----
Ak je kvapalina hustejšia, znamená to, že pri rovnakom vytlačenom objeme tento vytlačený objem váži viac.
V tom prípade väčšmi tlačí ponorené (vytláčajúce) teleso smerom hore (na spomínanej "hojdačke"), čo môže (pri hustote telesa nižšej ako je hustota kvapaliny) znamenať, že v ustálenom stave ostane teleso ponorené menej (menšou časťou).
Коментарі:
Marek S.
Oprava - 1. veta na: Keď si porovnáte situáciu telesa ponoreného do kvapaliny a vytiahnutého von, zistíte, že časť kvapaliny (aj hladina) sa ponorením telesa dostala vyššie (a jeho vynorením nižšie).