Typy materiálov pre učenie sa jazyka II.

Typy materiálov pre učenie sa jazyka II.

Publikované: 23. 6. 2023 Autor: Tereza J.

Najlepším a vlastne aj jediným spôsobom pre naučenie sa cudzieho jazyka je nadobnúť dostatočný jazykový vstup. Keď sme boli deti a učili sme sa náš rodný jazyk boli sme roky vystavení televíznym programom, príbehom, nahrávkam a rozhovorom s ľudmi. Tieto v nás vybudovali ‘jazykový základ’, z ktorého sme potom tvorili naše vlastné vety. Jazykový vstup teda slúžil ako stavebný materiál, ktorý sme potom na základe gramatických pravidiel vedeli správne použiť.

Čítanie a počúvanie či sledovanie televízie sú pasívnymi formami štúdia jazyka, z ktorých ale následne čerpáme pri jeho aktívnom používaní. Čím viac jazykového vstupu máme, tým viac vieme tvoriť naše vlastné vety ale tiež budovať ako dlho dokážeme v cudzom jazyku fungovať. Pokiaľ nežijete v zahraničí pri cudzom jazyku si vstup musíte zväčša sami vyhľadať na internete alebo na streamovacích službách ako je Netflix.


Počúvanie

Podcasty sú dostupné na rôzne bežné témy. Dajú sa počúvať takmer všade a stále, a tak viete efektívne využiť tzv. mŕtve časy (cesta v mhd, čakanie na pošte...).

Nahrávky, ku ktorým je prepis nájdete kdekoľvek na internete - napríklad stránka British Council je ich plná. Vidieť a zároveň počuť text je veľkou výhodou, pretože sa týmto spôsobom učíte dvakrát rýchlejšie ako pri robení len jednej z týchto činností. Túto vedomosť môžete využiť napríklad pri sledovaní videí, seriálov a filmov, kde si zapnutím anglických titulkov značne urýchlite učenie.


Čítanie

Na čítanie sú vhodné knihy, ktoré už do nejakej miery poznáte a asi najlepšia knižná séria pre učenie sa jazyka je Harry Potter. V prípade, že ste na nižšej úrovni, no napriek tomu chcete čítať knihy, odporúčam vybrať si z ponuky Penguin Readers. Knihy sú tam rozdelené podľa úrovní od 1 po 7 od najľahšej po najťažšiu. Vybrať si môžete z viacerých žánrov súčasných kníh no aj známych klasík.

Ak je pre Vás kniha predsalen veľké sústo, na internete nájdete množstvo textov a príbehov, ku ktorým sú často aj cvičenia, kde si zopakujete kľúčové slovíčka a overíte si ako ste textu porozumeli.

Príbehy v akejkoľvek forme a dĺžke sú najlepším spôsobom ako sa niečo naučiť. Informácie podané týmto spôsobom si udržíte v hlave dlhšie, pretože sú zaujímavejšie a umožňujú komunikovanie viacerých a komplexnejších myšlienok.


Zhrnutie

- pri jazyku je najdôležitejší jazykový vstup, ktorý pochádza z pasívnych foriem štúdia – čítanie a počúvanie

- pri počúvaní môžete využiť ponuku podcastov a nahrávok

- čítať by ste mali vám dobre známe knihy, zjednodušené knihy na Penguin Readers, alebo príbehy na internete

- pre budovanie jazykového základu je dobré využívať tzv. ‘mŕtve časy’