Ako uspieť na prijímačkách na LF?

Ako uspieť na prijímačkách na LF?

Publikované: 4. 8. 2023 Autor: Michaela T.

Končí sa leto, blíži sa jeseň a s ňou je nevyhnutne spätá škola. Mnohých z vás čaká maturitný ročník a všetky radosti a strasti, ktoré sú s tým spojené. Avšak, niektorí z vás sa už zamýšľajú ďalej nad budúcnosťou a snívajú, že sa dostanú na vytúženú VŠ.

Príde škola a s ňou pocit, že sa musíte začať pripravovať. Nakúpite si testovnice a knihy, zošity a zvýrazňovače. Na začiatku budete motivovaní, je to ľahké, však nejako začnem a uvidí sa ako to pôjde. Začnete sa denne učiť, možno nebudete mať systém, ale bude vás hriať pocit na srdci, že ste predsa len začali a robíte niečo pre svoju budúcnosť. Avšak, väčšine z vás (nechcem vám samozrejme krivdiť!) to vydrží nanajvýš pár dní či týždňov. Prídu iné povinnosti a vy si nebudete vedieť nájsť čas (a hlavne chuť) riešiť popri iných veciach aj toto. Odložíte to, veď máte čas, to predsa stihnem keď začnem od Januára. Takto sa to začne nabaľovať až príjde deň prijímačiek a vy zrazu zistíte, že to bolo nejaké ťažké a iné ako ste čakali. O pár dní príjde výsledok, ktorého ste sa obávali. Neprijatý.


Štatisticky môžeme povedať, že sa toto deje zhruba 2/3 až 3/4 z celkového počtu uchádzačov. Teraz by sme mohli rozobrať, kde sa stala chyba, ale o tom bude niekedy inokedy samostatný post. Teraz chcem však vyjadriť svoj názor ako lektorky, ktorá vedie prípravy na medicínu, čo oddeľuje úspešného uchádzača od toho neúspešného. Odpoveď je jednoduchá - motivácia. Motivácia učiť sa, zdolávať kvantá učiva aj keď sa mi nechce a spolužiaci sú v piatok večer v meste a ja sa namiesto toho učím. Snaha vedieť toho oveľa viac aj keď mi to “netreba”, neučiť sa otázky naspamäť, ale hľadať súvislosť, prepájať každé učivo. Túto spoločnú vlastnosť majú všetci úspešní (alebo takmer všetci) uchádzači. Vidím to aj na mojich študentoch. Ja sama už dopredu viem, kto z nich má vysoké šance sa dostať a kto bude s najväčšou pravdepodobnosťou sklamaný.

Nechcem, aby to vyznelo depresívne, ale skôr realisticky. Nikomu nepomôže, keď všetci okolo budú falošne pozitívni a nepovedia pravdu človeku do očí. Podstatné je uvedomenie si, že svoj osud mám len ja vo svojich rukách a len ja o ňom môžem rozhodnúť. Kľúčom k úspechu je len trpezlivosť, drina, vytrvalosť. A toto stále dookola. Nenechajte sa odradiť nikým a ničím, choďte si za svojim snom, ale myslite na to, že na miesto, o ktoré sa uchádzate sa snažia možno ďalší 10 a vy musíte byť ten lepší. Nech je toto motivácia pre vás pri štúdiu a verím, že keď do toho dáte všetko, tak sa úspech u každého z vás dostaví.