Ako na zlepšovanie konverzácie v cudzom jazyku

Ako na zlepšovanie konverzácie v cudzom jazyku

Publikované: 29. 10. 2023 Autor: Janka M.

Nepoznám nikoho, s kým by som sa mohol/a zhovárať v cudzom jazyku... Hanbím sa... Nemám dostatočnú slovnú zásobu... Nechcem robiť chyby... To je len niekoľko problémov, s ktorými sa stretávajú ľudia, ktorí sa učia nejaký cudzí jazyk. Je možné nejak si pomôcť aj doma? Áno, je. Naozaj je možné pracovať na svojich konverzačných schopnostiach aj doma.

1. Počúvaj
Podcasty, hudba, audioknihy... Je si z čoho vyberať. Skôr, ako človek začne rozprávať v cudzom jazyku, mal by veľa počúvať. Musí však ísť o počúvanie, pri ktorom naozaj vnímate, nie takzvané "jedným uchom dnu a druhým von". Pointou je nasávať jazyk, všímať si aj gramatiku a použitie rôznych slov.

2. Čítanie

Čítanie súvisí s prvým bodom. Ideálne je si niečo vypočuť a potom skúsiť rodeného hovoriaceho napodobniť, tzn. povedať to, čo povedal a skúsiť trénovať aj prízvuk. V prípade dialógu je výbornou voľbou predstaviť si samého seba ako jedného z osôb, ktoré sú súčasťou dialógu. Môže ísť napr. o video na YouTube, kde sa zhovárajú dve osoby. Vypočujete si, čo hovoria (po kúskoch) a potom si scénu pustíte znova. Tentokrát bude jedna osoba rozprávať a vy jej budete odpovedať (môžete si vypnúť zvuk videa, aby ste nepočuli osobu, ktorá hovorí vašu časť dialógu).


3. Písanie

Písanie patrí medzi aktívne precvičovanie jazyka. Nejde tu len o priraďovanie a vyberanie z možností, ale musíme tvoriť celé vety. Môže to by formou denníka alebo sa pokojne môžete vyjadriť prostredníctvom komentárov na sociálnych sieťach.

4. Self-talk

Rozprávajte sa sami so sebou. Ideálne nahlas, ale ak je vám to trápne, skúste aspoň v myšlienkach. Hovorte si v cudzom jazyku, čo idete robiť, spomínajte... Čokoľvek... Ak narazíte na slovíčko, ktoré by ste chceli povedať, ale nepoznáte ho v cudzom jazyku, skúste si ho vyhľadať v slovníku a poznačiť.

V cudzom jazyku sa môžeme zlepšovať aj doma, treba len chcieť. Zároveň však treba byť realista a nečakať, že to príde zo dňa na deň. Treba mať trpezlivosť a venovať sa jazyku pravidelne. Výsledky sa dostavia.