3 jazykové tipy, ktoré treba vyskúšať

3 jazykové tipy, ktoré treba vyskúšať

Publikované: 4. 11. 2023 Autor: Janka M.

Jazykových tipov je neúrekom. Ponúkajú nám ich rôzni lektori, mentori, rôzne tutoriály a knihy. Napriek tomu, mnohí stále majú problémy s tým, ako začať, ako neprestať a ako sa zo všetkého nezblázniť. Poďme sa pozrieť teda na 3 body, ktoré treba zvážiť.

1. Minimalizmus

Kníhkupectvá sú plné, na YouTube nájdeme veľa tvorcov jazykového vzdelávania, na Spotify tiež. K tomu existuje aj x webových stránok na posluch, čítanie, trénovanie gramatiky a x aplikácií na učenie sa slovíčok. Výsledkom môže byť to, že už len práca so zdrojmi nás vyčerpe. Nepotrebujete 5 druhov aplikácií na slovíčka či 10 podcastov. Radšej si urobte taký menší digitálny detox - vyberte si napr. len 1 aplikáciu na slovíčka, 1 podcast, ktorý budete počúvať pravidelne, 1 webovú stránku, kde si budete čítať a pod.

2. Systém

Pokúste sa vytvoriť si z učenia zvyk. Ideálne je venovať sa jazyku každý deň. Neznamená to však, že každý deň musíte 2 hodiny stráviť nad učebnicou. Postupujte pomaly, venujte každý deň jazyku len pár minút. Jeden deň si môžete vypočuť podcast, ktorý vás baví a poznačiť si z neho pár slovíčok. Pri čakaní u zubára sa môžete venovať čítaniu alebo štúdiu slovíčok vďaka app-ke, ktorú ste si zvolili. Budete takto striedať aktivity, trénovať všetky jazykové zručnosti a jazyk sa stane prirodzenou súčasťou vašich dní.

3. Úprimnosť

"Nemám čas." - To je častý problém pre potenciálnych jazykových študentov. Mnohí ľudia majú časovo a energeticky náročné zamestnanie, k tomu deti a pod. Vtedy je pochopiteľné, že nie je vždy jednoduché nájsť si čas na štúdium. Na druhej strane, je stále veľa ľudí, ktorí si čas len nevedia zorganizovať. Trávia dlhé hodiny na sociálnych sieťach sledovaním profilov a videí bez edukačnej hodnoty. V takom prípade si treba uvedomiť, aké sú naše priority. Treba byť k sebe úprimný a zamyslieť sa, či ten čas naozaj nie je, keď niekedy ho stačí skutočne málo na to, aby sme pomaličky jazykovo napredovali.

Skúste si prejsť všetky 3 body, premyslieť si všetko a naštartujte sa na svoju jazykovú cestu. :)