Vítajte! Dnes budeme hovoriť o izotopoch a bližšie sa zameriame na izotopy tória a ďalej aj na izotopy vodíka a radónu. Zistíte, čím sú izotopy jedinečné, aký je rozdiel medzi radioaktívnymi a stabilnými izotopmi a aké majú využitie, najmä v jadrovej medicíne. Vysvetlíme si tiež, ako tieto…
Všimli ste si, ako sa med lepí a naťahuje, zatiaľ čo voda rýchlo odteká? Je to spôsobené vzájomným pôsobením molekúl, ktoré sa nazýva medzimolekulové sily. Príkladom týchto síl je lepkavosť medu a to, že sa olej nezmieša s octom. Medzi tieto sily patria Van der Waalsove alebo Londonove…
Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa olej a voda nemiešajú alebo prečo sa niektoré látky rozpúšťajú vo vode, zatiaľ čo iné nie? Podstatou týchto každodenných záhad je pojem známy ako molekulová polarita. Polarita molekúl, ovplyvnená faktormi, ako sú elektronegativita, dipólový moment a…
Poďme si vysvetliť, prečo sú Lewisove štruktúry v chémii veľmi dôležité. Ukazujú nám, ako atómy v molekule držia spolu a kde sa nachádzajú elektróny. Predpokladajme, že vás zaujímajú základy chémie…
Tento blog sa bude bližšie zaoberať kovmi v periodickej sústave prvkov. Kovy sú všade, od zariadení, ktoré denne používame, až po konštrukcie, z ktorých sa skladajú naše mestá. Dnes…
Poďme si na chvíľu pohovoriť o entropii, chemickom pojme, ktorý často znie desivo, ale keď sa s ním zoznámite, je neuveriteľne fascinujúci. Predstavte si entropiu ako spôsob, akým svet vedy…
Všetci používame mydlo na dennej báze, ale čo sa skrýva za jeho bublinkovým kúzlom? V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, z čoho sa mydlo vyrába a ako vzniká. Začneme od základných…
Všetko okolo nás, vzduch, ktorý dýchame, aj potraviny, ktoré jeme, sa skladá z chemických zlúčenín. Čo presne je však chemická zlúčenina a ako ich znázorňujeme pomocou vzorcov? V tomto článku…
Uvažovali ste niekedy nad tým, prečo sa prvky správajú tak, ako sa správajú? Za všetko môže niečo, čo sa nazýva elektrónová konfigurácia a atómové orbitály. Tieto pojmy sú kľúčové pre pochopenie…
Premýšľali ste niekedy nad tým, čo sa chemicky deje pri pečení koláča alebo pri zmene farby listov na jeseň? Prečítajte si viac a dozviete sa všetko o rôznych kategóriách chemických reakcií. …
Hľadáš doučovanie? Nájdi si správneho doučovateľa pre doučovanie online alebo osobne v tvojom okolí.
Pre správne fungovanie stránky pristupujeme k informáciám uloženým v tvojom zariadení. Ide napríklad o cookies alebo lokálnu pamäť prehliadača. Ukladáme tam dáta potrebné pre fungovanie stránky, údaje využívané na analytické účely alebo údaje ukladané tretími stranami.
Ak sú tieto informácie nevyhnutné pre chod stránky, ukladáme ich hneď automaticky. Na všetky ostatné potrebujeme súhlas, ktorý môžeš udeliť nižšie. Tvoj súhlas si uchováme 12 mesiacov, pri odmietnutí sa ťa na súhlas opäť opýtame po 6 mesiacoch, svoje rozhodnutie však môžeš zmeniť kedykoľvek. Bližšie informácie nájdeš na stránke ochrany osobných údajov a vo všeobecných podmienkach používania.