Author's photo
Matej H.
matematika

Riešte v rovnice r

vopred pekné ďakujem

Attachments:
Question image
2 answers
Posielam prvé dve nerovnice, ďalšie sa riešia podobne.
Attachments:
Answer image
Potvrdzujem výsledky od Petra.

Podobné rovnice vedia vyriešiť už aj LLM systémy ako chatGPT (https://chat.openai.com/)
Attachments:
Answer image
Comments:
Tomáš Č.
Skôr pridajte Vaše riešenie príkladu, dávať to programu riešiť je dosť trápne od doučovateľa, ktorý chodil na MATFYZ, bez urážky.
Peter K.
Zastal by som sa druhého Tomáša. Prečo by deti nemohli používať ChatGPT, aby zistili, ako sa veci riešia, keď si nevedia rady?
Tomáš Č.
Tak dal by som si konzultácie s učiteľom. ChatGPT má tiež svoje muchy a nevysvetlí to študentovi ako by to chcel vysvetliť. A keďže študenti si nevedia overovať fakty, tak veria tomu, čo AI vypluje, čo väčšinou není pravda. Skúšal som ten program a má veľké medzery.
Tomáš B.
Ahoj Tomáš Č. Ďakujem za feedback, napriek tomu zastávam názor, že je velmi dôležite držať krok s technológiami a tomu prispôsobiť doučovanie. Veľmi ma straší myšlienka učitelov/doučovaťelov ktorý ignorujú novodobé možnosti, tak predsa nepripravia žiaka do života na riešenie skutočných problemov.
Tomáš B.
Treba si taktiež uvedomiť, že v tomto konkrétnom prípade zrejme študent potreboval v prvom rade výsledky, inak by si zajedal doučovanie. Tým samozrejme nechcem povedať, že nie je dôležite v študentoch podporovať kritické myslenie a snahu vyriešiť niečo bez pomoci, hlavne ak im to má pomôcť pochopiť problematiku.
Peter K.
1/2. ChatGPT samozrejme občas vyhodí nezmysly, ale to je prechodné, predsa Mathematica a WolframAlpha existuje už ako dlho. ChatGPT iba ponúka nové, prístupnejšie rozhranie. Nezmysly sú prechodné. Keď som bol malý, rozprávalo sa, aký ničivý dopad na vyučovanie matematiky budú mať elektronické kalkulačky. Stalo sa skôr to, že deti trávia menej času tým, že sa učia násobiť desaťmiestne čísla. Nech sa na mňa nikto nehnevá, algebraické úpravy rovníc nie sú intelektuálne vzrušujúce.
Peter K.
2/2 Áno, ten študent chcel riešenia. Presne preto som mu poslal iba polovicu riešení. Tento odpovedací kútik by stratil zmysel, keby sme len posielali riešenia. V čom by sme potom boli iní ako ChatGPT? Samozrejme je to na každom z nás, môj prístup je odpovedať, ak môžem priniesť nejakú pridanú hodnotu - všeobecný návod, vysvetlenie atď, - alebo neodpoviem, hlavne anonymom, ktorí vyhodia päť otázok a vyparia sa do ničoty.
Tomáš B.
Ahoj Peter :), ďakujem za komentár, stotožňujem sa s vašim názorom.