Author's photo
Anonymous author
matematika - vš

df = 1000 je správne?

Pri výskume na /so 125 žiakmi a 25 učiteľmi boli aplikované testy, napr. verbálnej tvorivosti - VKT, a iné. Pri overovaní norm. distribúcie pomocou SpSS 20 sa objavil vo výstup. tabuľke v stlpci "df" údaj "1000".
Pomohli by ste mi to vysvetliť?

Attachments:
Question image
1 answer
Myslím, že to je preto, že ani v jednom z tých testov sa stupne voľnosti nepoužívajú. Hodnoty 1000 nemajú žiadny zmysel - nevšímajte si ich. Ale zaslúžite si pochvalu za bdelosť, naozaj je užitočné dobre sa pozrieť, čo za výsledky vám softvér vyhadzuje.
Ešte jednu vec: Kolmogorov-Smirnov je pre zisťovanie normálnosti rozdelenia úplne neužitočný, pretože je príliš silný - inak povedané, bude príliš často hlásiť významnú odchýlku od normality aj pri dátach, vygenerovaných z normálneho rozdelenia.
Comments:
Anonymous author
Ďakujem pán Peter K. - Ak si nemám údaj všímať, potom tvorcovia SPSS 20, alebo programátori nemali stlpec "df" zaradiť do výst. zostavy - naopak, v nejakom eng tutoriali som našiel, že df pri KST je vlastne rovný počtu vstupných údajov N... Čiže mali sa tam objaviť údaje 25 pre učiteľov a 125 pre žiakov... - ak máte prístup k SPSS (ja nie), mohli by ste vložiť 25 náhodne vygener. údajov / čísel, aby sme videli aká bude výstupná zostava? VĎAKA. mb
Peter K.
Bohužiaľ nemám SPSS, takže to nemôžem overiť. Tipujem, že majú nejakú triedu, ktorá zobrazuje tabuľku výsledkov rôznych testov, a kvôli t-testom a F-testom a pod. sú tam stupne voľnosti. Stupne voľnosti v striktnom zmysle sa vyskytujú tam, kde hrá úlohu počet nezávislých štvorcov odchýlok, a nič podobné sa u KS a SW testov nepoužíva.