Author's photo
Anonymous author
matematika

Štatistika

Na vodních tocích ve dvou ruznych oblastech byl opakovaně meřen obsah rozpustných látek. Za pomocí níže uvedené tabulky výsledkov:
A) zformulujte záver o testování rozdílu v mírach úrovně (1 bod).
B) Testování rozdílu v mírach variability (1 bod) nameřených souboru dat na hladine významnosti a= 0,05. C) uveďte jakými metodami byl daný výsledok získan (1 bod).
D) vysvětlete, co je to p-hodnota (1 bod)

Attachments:
Question image
1 answer
Nevidím dáta, takže úzkostlivo sa vyhýbajúc akémukoľvek náznaku, že by tieto údaje mohli niečo hovoriť o skutočnom rozdieli medzi skupinami meraní:
- t-test pre rozdiel medzi strednými hodnotami skupín dáva p = 0,032, čo presne znamená, že ak by dáta pochádzali z normálnych rozdelení s pozorovaným rozptylom a rovnakými strednými hodnotami, pozorovali by sme takýto rozdiel medzi skupinami 100p% prípadov, teda veľmi zriedka. Podľa toho, ako výstižný je takýto mentálny model pre pozorované dáta, môžeme na základe toho tvrdiť, že pozorovaný rozdiel je štatisticky významný.
- Na testovanie miery variability bol použitý F-test a jeho výsledok hovorí, s akou pravdepodobnosťou by sme pozorovali takú hodnotu pomeru výberových rozptylov, ak by rozptyly boli v skutočnosti rovnaké. V tomto prípade je pravdepodobnosť pomerne veľká, a opäť v závislosti od toho, do akej miery je uvedený model dát adekvátny v danej situácii, môžeme tvrdiť, že pozorovaný rozdiel medzi výberovými rozptylmi nie je štatisticky významný.
- To, že máme výsledky takto vedľa seba naznačuje, že ide o t-test a snahu zdôvodniť, že v danej situácii je vhodné použiť základný t-test pre rovnaké variancie a nevyžaduje sa použitie o niečo slabšieho Fisher-Berendsovho testu pre rôzne variancie.
Comments:
Anonymous author
Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Ak tomu teda správne rozumiem na otázky zo zadania by boli odpovede A) aritmetický priemer skupiny č. 2 je väčší než aritmet. priemer skup. 1, čo naznačuje, že skupina 2 je ovplyvnená extrémnymi hodnotami B) Rozdiel v mierach variability u daných súboroch nie je štatisticky významný, pretože F- hodnota je pomerne veľká C) t-test a F test D) neviem