Author's photo
Anonymous author
matematika

Osova sumernost

Potrebujem nacrt ako by to malo vyzerat (pripadne postup ako to narysovat) k tymto uloham:

1. Dané sú kružnice k a l, ktoré ležia v opačných polrovinách s hraničnou priamkou p.
Zostrojte úsečku XY, pre ktorú súčasne platí : X∈k, Y∈l a priamka p je osou súmernosti
úsečky XY. Ako sa zmení riešenie tejto úlohy, ak namiesto kružnice k bude daný napr.
rovnostranný trojuholník a namiesto kružnice l štvorec ?

2. Zvoľte polomery a vzájomnú polohu kružníc k, l a priamky p z predchádzajúcej
úlohy tak, aby úloha
a) mala 2 riešenia
b) mala 1 riešenie
c) nemala riešenie
d) mala nekonečne veľa riešení

2 answers
Ahoj.
Na základe popisu úlohy, je potrebné zostrojiť úsečku XY, ktorej jedno koncové bod X leží na kružnici k a druhé koncové bod Y leží na kružnici l. Okrem toho, je dané, že priamka p je osou súmernosti úsečky XY.

Postup pri zostrojení:
1. Označme stred kružnice k ako O1 a stred kružnice l ako O2.
2. Zostrojte priamku p pomocou bodov O1 a O2. Táto priamka bude slúžiť ako osa súmernosti úsečky XY.
3. Zistite bod A, ktorý je priesečníkom kružnice k s priamkou p. Môžete použiť konštrukciu pomocou kolmíc - zostrojte kolmicu z bodu O1, ktorá pretína priamku p.
4. Zistite bod B, ktorý je priesečníkom kružnice l s priamkou p. Môžete použiť rovnakú konštrukciu ako v predchádzajúcom kroku.
5. Spočítajte stred C úsečky AB. Môžete to urobiť pomocou kolmíc - zostrojte kolmicu z bodu A, ktorá prechádza bodom B, a zostrojte kolmicu z bodu B, ktorá prechádza bodom A. Tieto kolmice sa pretínajú v bode C.
6. Použite bod C ako stred a dĺžku úsečky AB na zostrojenie úsečky XY s bodom X na kružnici k a bodom Y na kružnici l. Môžete to urobiť pomocou oblúku, ktorý má stred v bode C a prechádza bodmi X a Y.

Ak by kružnice k a l ležali v rovnakých polohách, konštrukcia by bola rovnaká, s jediným rozdielom, že by bod Y ležal na tej istej strane priamky p ako bod X, teda by boli v rovnakej polrovine. V tomto prípade by sa nemenila konštrukcia, ale len poloha bodu Y na kružnici l.
Na další dotazy rád odpovím ideálné na doučování.
Austin
Zadané objekty (modré): kružnice k, l v opačných polrovinách okolo deliacej priamky p.
Zostrojíme obraz kružníc k, l v zrkadlení okolo priamky p (hnedá a zelená kružnica).
Body Y na hnedej kružnici k` majú tú vlastnosť, že zo svojimi predobrazmi X na modrej kružnici k tvoria úsečky, ktorých osou je priamka p. Nás zaujímajú tie z nich, ktoré ležia na (modrej) kružnici l. Označíme ich Y₁ a Y₂. Zodpovedajúce body X₁ a X₂ nájdeme ako priesečníky zelenej kružnice l` a (modrej) k. Dostaneme tak dve riešenia úlohy. Podľa vzájomnej polohy priamky a kružníc môžeme dostať 0, 1 alebo dve riešenia.
Attachments:
Answer image
Comments:
Peter K.
A ešte: Riešenie pre trojuholník a štvorec je úplne rovnaké, vždy musíme zostrojiť zrkadlové obrazy objektov a riešenia sú ich prieniky. Druhá časť úlohy je triviálna.