Author's photo
Tamara H.
geometria

Rovnolahlosť

Dobrý deň, vedel by mi niekto prosím pomôcť s týmto príkladom ; Do daného kruhového výseku vpíšte štvorec ABCD, tak aby body AB ležali na kružnicovom oblúku a body CD na spojniciach so stredom výseku S. Budem vďačná za každú pomoc :)
( treba mi aj rozbor aj postup konštrukcie)

1 answer
Predovšetkým si všimneme, že celá situácia je osovo symetrická okolo osi výseku (zelená bodkovaná čiara). Ďalej vidíme, že požadovaný štvorec nevieme ľahko zostrojiť, pretože nevieme, kde na oblúku ležia body A, B a nevieme ani, kde vo výseku sa nachádza spodná strana CD.
Keby sme ale mali spodnú stranu nejakého štvorca, vedeli by sme takýto štvorec ľahko zostrojiť. Napríklad sme si zvolili bod U na osi výseku a ľahko zostrojili fialový štvorec A'B'C'D' (krátko: kolmica na os cez U dá body C'D', body A', B' na rovnobežkách s osou cez D', C' vo vzdialenosti C'D' od D', resp. C'.
Vrcholy tohto štvorca ležia na nejakej inej kružnici než máme zadanú, ale dôležité je, že pomocou štvorca A'B'C'D' vieme zostrojiť požadovaný štvorec ABCD vďaka vzťahu rovnoľahlosti medzi štvorcami cez vrchol výseku O. Bod A leží na priesečníku polpriamky OA' s kruhovým oblúkom K1K2, a bod B na priesečníku polpriamky OB' s týmto oblúkom. A to už máme hotovo, pretože body D, C ľahko zostrojíme ako priesečníky rovnobežiek so zelenou osou cez body A, B s ramenami výseku.
Attachments:
Answer image