Author's photo
Anonymous author
chémia

Sacharidy

Dobry den, ako mozem prosim rosytnetizovat z 2 galaktoz redukujuci a neredukujuci cukor?
Dakujem

2 answers
Keď spojis tieto dve molekuly získaš laktózu. Je to disacharid je to redukujuci cukor v podstate.Nerudukujuci není, jedine ak tak trisacharid rafinoza ale tá obsahuje glukózu a fruktózy.
Comments:
Anonymous author
dakujem
Tomáš nemá pravdu, lebo laktóza je disacharid zložený z beta-D-glukózy a beta-D-galaktózy, monosacharidy sú spojené beta-1,4-glykozidickou väzbou. Tento disacharid je redukujúci, lebo jeden monosacharid poskytol na vytvorenie glykozidovej väzby poloacetálový hydroxyl (-OH na uhlíku č. 1) a druhý monosacharid poskytol do väzby -OH na uhlíku č. 4 (nie je poloacetálový).
Pravidlo: 1) ak vznikne disacharid z dvoch monosacharidov za vzniku glykozidovej väzby tvorenej dvoma poloacetálovými (anomérnymi) OH skupinami (polohy: 1,1 alebo 1,2 - každý monosacharid do väzby poskytne poloacetálový -OH), dostaneme neredukujúci disacharid
2) ak vznikne disacharid z dvoch monosacharidov za vzniku glykozidovej väzby tvorenej jedným poloacetálovým -OH a jedným iným - OH, nie poloacetálovým (polohy: 1,4 alebo 1,6 - ako napr. glukóza a galaktóza ), dostaneme redukujúci disacharid - laktózu, lebo v disacharide zostane jeden poloacetálový -OH voľný (redukčné vlastnosti).