Author's photo
Anonymous author
chémia

Faktory ovplyvňujúce rýchlosť chemickej reakcie.

Dobrý deň, vedel by mi niekto poradiť so záverom? Výsledok môjho pozorovania je v tabuľke. Pokus mi nevyšiel v 2 bodoch (60°C mala byť správne najrýchlejšia & s pridaním katalyzátora tiež) avšak aj nepodarený, ale pravdivý portokol je protokol. Viem však, že príčinou, že rýchlosť pri laboratórnej teplote mohla byť vyššia, lebo sme vodu nezohriali až na 60°C, ale príčinu prečo bola reakcia s katalyzátorom pomalšia veru nie.
Potrebovala by som s tým poradiť a sformulovať to do záveru, ktorý mi chýba. Ďakujem.





Úloha 1 : Experimentálne overte vplyv koncentrácie, teploty, veľkosti povrchu a katalyzátora na rýchlosť chemickej reakcie zinku s kyselinou chlorovodíkovou.


Pomôcky : kadičky, skúmavky, lyžička na chemikálie, stojan na skúmavky, držiak na skúmavky, trojnožka, kovová sieťka, kahan, zápalky, vanička, sklené rúrky, zátky, teplomer


Chemikálie : Zn - granulovaný, Zn - práškový, roztoky kyseliny chlorovodíkovej (zriedené v objemovom pomere 1:1, 1:2, 1:4 ), močovina, ľad





Postup :
Vplyv koncentrácie:
1. Na sledovanie vplyvu koncentrácie kyseliny chlorovodíkovej na rýchlosť chemickej reakcie použite roztoky kyseliny zriedenej v objemových pomeroch uvedených v tabuľke nižšie.
2. Do každej skúmavky umiestnenej v stojane na skúmavky nalejte asi do 1/3 objemu jeden roztok kyseliny s danou koncentráciou (zachovajte ich poradie, ako je v tabuľke nižšie a dodržte objemy kyselín v skúmavkách ).
3.Do každej zo skúmaviek naraz vhoďte granulovaný zinok (snažte sa do skúmaviek pridať rovnaké množstvo, rovnako veľké granulky zinku).
4.Pozorujte intenzitu vyvíjania vodíka a výsledky pozorovania zapíšte do tabuľky.



Vplyv teploty :
1.Na sledovanie vplyvu teploty použite granulovaný zinok a roztok kyseliny chlorovodíkovej zriedenej v objemovom pomere 1:4.
Skúmavky do ⅓ objemu naplňte roztokom kyseliny.
2.Jednu ponorte do kúpeľa so studenou vodou, druhú vložte do stojana na skúmavky a tretiu ponorte do kúpeľa s teplou vodou.
3.Po chvíli, keď bude teplota v skúmavkách ponorených vo vodných kúpeľoch rovnaká ako kúpeľ, vhoďte do každej rovnaké granulky zinku.
4.Pozorujte intenzitu vyvíjania vodíka a výsledky pozorovania zapíšte do tabuľky.





Vplyv veľkosti povrchu
1.Do dvoch skúmaviek s rovnakých objemom roztoku kyseliny chlorovodíkovej (1:4) pridajte zinok.
2.Do jednej pridajte granulovaný zinok a do druhej rovnakú hmotnosť práškového zinku.
3.Pozorujte intenzitu vyvíjania vodíka a výsledky pozorovania zapíšte do tabuľky.



Vplyv katalyzátora
1.Do dvoch skúmaviek s rovnakým objemom roztoku kyseliny chlorovodíkovej (1:4) pridajte po jednej granulke zinku. Pozorujte priebeh chemickej reakcie.
2.Približne po 20 sekundách pridajte do reakčnej zmesi polovicu lyžičky močoviny a zmes premiešajte.
3.Porovnajte priebeh reakcie v skúmavkách po pridaní močoviny a výsledok pozorovania zapíšte do tabuľky.

Attachments:
Question image
2 answers
Zdravím,
problém s močovinou je v tom, že v tejto rekacii vystupuje ako inhibítor.
Katalyzátor je všeobecné pomenovanie pre látky, ktoré ovplyvňujú rýchlosť chemickej reakcie. Rozlišujeme katalyzátory, ktoré pozitívne ovplyvňujú rýchlosť reakcií, teda pozitívne katalyzátory (zvykne sa používať len katalyzátor), a potom katalyzátory, ktoré spomalujú reakcie, teda negatívne katalyzátory (zväčša sa označujú ako inhibítory).

Teda močovina inhibuje reakciu HCl so zinkom, a vaše pozorovanie je v tomto prípade správne.
Comments:
Anonymous author
Takže bolo by správne keby som napísal niečo ako: Zistili sme, že vyššia koncentrácia a veľkosť povrchu chemickú rovnicu zrýchľujú. Malo tomu byť aj pri vyššej teplote, ale skúmavku sme nenechali dostatočne v teplej vode a skúmavka sa nezohriala na požadovanú teplotu. Zatiaľ čo po pridaní katalyzátora, v tomto prípade močoviny, ktorá vystupovala ako inhibítor, sa chemická reakcia spomalila až zastavila, lebo došlo k zvýšeniu hodnoty aktivačnej energie. Pozmenili by ste na tom niečo?
David V.
Mohlo by to tak byť 🙂
Močovina ako inhibítor uvedenú chemickú reakciu spomaľuje, lebo dochádza k zvýšeniu hodnoty aktivačnej energie.