Pomoc s úlohou z angličtiny

Ahojte vedel by mi niekto vysvetliť či je správne ak chcem povedať v present continuous že sa nudím - I am boring a zároveň keď chcem povedať že som nudný rovnako I am boring ? Čo chcem povedať vyplýva z kontextu ? Proste či sa to povie rovnako ?

7 answers
I am bored. Bored je pre cloveka.
Boring je pre vec. This movie is boring.
Súhlas s kolegyňou vyššie..
´I am boring´ v preklade znamená som nudný, ale boring sa používa pre vec. Správna forma je I’m bored. alebo I am bored.
presne tak, Nie všetky slovesá sa dajú do present continuous. Ale pozor môže byť aj napr. He is boring. je nudný, nezaujímavý
Jednoducho to pochopíš takto - Ty sa cítiš vždy s koncovkou... ed, napr. I am bored, tired. Niečo alebo niekto na teba pôsobí s koncovkou... ing, napr. School is boring, politicians are boring...
Ahoj Martin,

nepovie sa to rovnako:
I am bored. - Nudím sa. (simple present); I am being bored. - Nudím sa. (present continuous)
I am a boring person. - Som nudná osoba. (simple present; present continuous v tejto situácii sa nepoužíva)

Vysvetlenie:
Prípona -ed k neurčitku slovesa vytvára trpné príčastie (past participle), ktoré v slovenčine zväčša končí na -ný, -tý. Dá sa povedať, že vlastne hovoríš "som znudený". Dej vychádza z niekoho/niečoho iného a ty si ním zasiahnutý.
Prípona -ing k neurčitku slovesa vytvára činné príčastie (present participle), ktoré v slovenčine zväčša končí na -iaci, -úci. Vlastne hovoríš "som nudiaca" osoba. Dej vychádza z teba a zasahuje niekoho/niečo iné.
Príklad:
It is an interesting story. I am interested in history. (simple present)
The film ended in a surprising conclusion. All of us were surprised. (simple past)
We saw a boring film. We were bored.(simple past)
We were watching a boring film. We were being bored for almost three hours! (past continuous)

Ešte poznámka: I am bored; I am being bored; I am interested; All of us were surprised; We were bored; We were being bored - sú vety v trpnom rode. Trpný rod v angličtine, ako aj v slovenčine sa tvorí pomocou slovesa "to be; byť" v rôznych časoch + trpné príčastie.
Odporúčam - pozri si trpný rod.
A ešte - trpné príčastie od nepravidelných slovies je 3. tvar slovesa: I was given a nice present (nepravid. sloveso). I was pleased (pravid. sloveso).

Zdraví Ťa Dagmar
Comments:
Martin H.
Super vysvetlenie veľmi pekne ďakujem.
Môžete povedať, v prítomnom čase, ak správne chápem, I am being bored, je možnosťou,
Alebo I am bored, keď sa už nudíte dlhšiu dobu. Alebo sa aj budete ďalej nudiť.
I have been bored, keď zosúladíte prítomný aj minulý čas.
Comments:
Katarina S.
Pardón keď nejde o vás, v prítomnom čase, This is boring, anything is boring, This is being boring je správne v prítomnom čase ak to myslíte urgentne. This has been boring, je prítomný/ minulý čas. Ak " this " môžete nahradiť takmer hocičím čo bolo " nudné " pre vás. nevidím nič zlé na " I am boring " ak ste v konverzácii s inými osobami, a vyhlásite že ich nudíte.