Recitovanie

Dobrý deň, mate, prosím nejaké dobre typy na Hviez. Kub.?
pre IV. kategóriu (SŠ) ... hľadám nejaký dobrý text/knihu, ktorá by porotu očarila :D
Ďakujem

2 odpovede
Dobrý večer, to je individuálne, záleží od osobnosti. Ale posielam Vám zoznam autorov, ktorí sú zaujímaví a nie sú opocuvani. Skúste si načítať niektorých podľa toho, či poéziu alebo prózu, a možno sa Vám niečo zapáči. Pekný večer. DK
Prílohy:
Answer image
Dobrý večer, Martina,

Vašu otázku nie je ľahké zodpovedať.

Veľa závisí od toho, či ste, nazvime to, rodený recitátor alebo tu ide len o to "ohúrenie" poroty.

Tiež je nezanedbateľné, akej ste povahy, aké máte osobné preferencie, čiže k čomu Vy osobne inklinujete, s akými textami sa stotožňujete, čo je blízke Vášmu vnútru, skrátka, v čom ste doma.A toto platí jednak pre rodených recitátorov a jednak aj pre tých, ktorí potrebujú len zarecitovať niečo úžasné. Príkladom môže byť humorný text, ktorý neprednesú dvaja recitátori s rovnakým výsledkom. Jeden, hoci rodený, je skôr vážnejšej povahy,sa nedokáže s textom patrične stotožniť. Podá síce výkon na vysokej úrovni, ale kdesi v "pozadí" cítiť, že to nie je ono. Ale iný recitátor, ktorý možno nemá až taký veľký talent, avšak humor mu je blízky,môže mať dokonca aj laxnejší prístup k prednesu, uspeje, lebo sa lepšie stotožňuje s tým, čo prednáša.
Čiže vhodnejšie by bolo vyberať si texty z tohto hľadiska, nie s cieľom očariť porotu. Pravdaže, Vašu snahu zaujať porotu nijako nepodceňujem, je prirodzené, že ak idem súťažiť, tak chcem podľa možností aj vyhrať. Iná je situácia, ak len potrebujem niečo "odkrútiť" a mať pokoj.

Mňa ako člena poroty by zaujímalo skôr to, ako Vám osobne "sedí" text, ako ste s ním zžitá, a nie nejaká senzácia, ktorá tu ešte nebola.

Po ďalšie, u mňa ako u člena poroty by v takomto prípade neprešiel text nie slovenského autora. Súťaž je predsa Hviezdoslavov Kubín, čiže by malo ísť o oslavu slovenskej tvorby. Táto skutočnosť akosi uniká všetkým zainteresovaným. Týmto nezavrhujem texty zahraničných autorov, ktoré majú neraz vysokú umeleckú hodnotu, a to sa nedá poprieť. Každý národ má svojich literárnych velikánov. Avšak na recitáciu slovenských a zahraničných autorov by mala byť vyčlenená iná recitačná súťaž, nie Hviezdoslavov Kubín. Pravdaže, s danou situáciou Vy, ako študentka, veľmi nepohnete, to kompetentní by sa mali spamätať.

Toľkoto vo všeobecnosti.

No a na záver niekoľko tipov: M. Válek, D. Hevier, J. Ondruš, D. Podracká, D. Mitana, D. Pastirčák
Sama nie som veriaca, ale za vysoko hodnotnú považujem modernú slovenskú spirituálnu tvorbu, ktorú pracovne nazýva naše základné a stredné školstvo katolíckou modernou, hoci tu nejde len o autorov katolíckeho vierovyznania.

Prajem Vám šťastný výber a všetko dobré v novom roku.

Petra
Prílohy:
Answer image