Author's photo
Anonymný autor
chémia

Názvoslovie organická chémia

Potreboval by som pomôcť s určením názvu tohto uhľovodíka:

https://pasteboard.co/72FenTAx78vy.jpg

Aj s vysvetlením ak sa dá.

1 odpoveď
V prvok kroku je potrebné si uvedomiť, že zlúčenina neobsahuje prioritné skupiny, je to acyklický uhľovodík. V takom prípade musíme určiť základný reťazec ako reťazec, v ktorom je za sebou najviac uhlíkov, v prípade viacerých možností s rovnakým počtom uhlíkov, zvolíme reťazec, ktorý obsahuje väčší počet násobných väzieb. V obrázku zvýraznený hlavný reťazec červenou.
V druhom kroku musíme zvoliť číslovanie reťazca. Keďže zlúčenina neobsahuje žiadnu funkčnú prioritnú skupinu, prednosť v číslovaní musí dostať násobná väzba. Ak číslujeme z ľavého konca, dostaneme pre uhlíky, z ktorých vychádza násobná väzba v hlavnom reťazci čísla 1 a 3, ak číslujeme z pravej strany tak čísla 5 a 7. Keďže má nižšiu hodnotu súbor čísel 1 a 3 zvolíme číslovanie z ľavej strany.
V ďalšom kroku musíme zistiť, aké substituenty sa viažu na základný reťazec. Na uhlík č. 3 sa viaže etyl, na uhlíky 5 a 7 sa viaže metyl a na uhlík č. 6 sa viaže metylidén.
Posledným krokom je samotné vytvorenie názvu. V jeho úvode uvádzame názvy substituentov spolu s číslami, na ktoré sa substituenty viažu v abecednom poradí, teda skutočnosť, že etyl sa viaže z uhlíka č. 3 vyjadríme ako "3-etyl", ak sa viaže viacero rovnakých substituentov, v našom prípade metylov, uvádzame pred názov substituentu aj násobiacu predponu (2-di, 3-tri, 4-tetra, 5-penta ... ) teda 5,7-dimetyl. Posledným substituentom je metylidén z uhlíka č. 6, preto "6-metylidén":
3-etyl-5,7-dimetyl-6-metylidén
Ďalej pomenúvame základný reťazec. Ten pozostáva z 8 uhlíkov, preto by sme ho nazvali oktán, avšak obsahuje dve násobné, konkrétne dvojité väzby, o ktorých prítomnosti musíme v názve povedať, a to príponou -én (v prípade trojitej väzby -ín), podobne ako pri substituentoch, tak aj pri hlavnom reťazci pre prípad väčšieho množstva násobných väzieb používame násobiace predpony, preto bude názov základného reťazca:
okta-1,3-dién
Čísla 1 a 3 označujú uhlíky, z ktorých násobné väzby vychádzajú.
Finálny názov zlúčeniny získame spojením pomenovania substituentov a hlavného reťazca:
3-etyl-5,7-dimetyl-6-metylidénokta-1,3-dién
Prílohy:
Answer image