Author's photo
Anonymný autor
právo

Medzinárodné právo

Potrebovala by som helfnuť z nasledujúcimi otazkami:
1. Založenie a právomoci BR OSN v oblasti kolektívnych donucovacích opatrení (sankcií)
2. Hlasovanie v BR OSN v procedurálnych otázkach a v tzv. ostatných (bezpečnostných) otázkach
3. Problematika individuálneho a kolektívneho veta
4. Právna kvalifikácia protiprávnych správaní štátov BR OSN (skutkové podstaty protiprávnych správaní) podľa článku 39 Charty OSN
- Príklad praktickej aplikácie každej skutkovej podstaty v konkrétnom prípade
5. Donucovacie opatrenia BR OSN bez použitia ozbrojenej sily

1 odpoveď
Odpovede na tieto otázky treba hladať v Charte OSN. Odpoveď na 1. otázku:

Bezpečnostná rada OSN má v oblasti kolektívnych donucovacích opatrení, vrátane sankcií, dôležitú úlohu pri riešení medzinárodných konfliktov a udržiavaní medzinárodnej bezpečnosti. Založenie a právomoci Bezpečnostnej rady v tejto oblasti sú stanovené v Charte OSN.

Podľa Charty Bezpečnostná rada môže prijať opatrenia na udržiavanie medzinárodného mieru a bezpečnosti v prípade hrozby alebo porušenia mieru. Tieto opatrenia môžu zahŕňať použitie diplomatických prostriedkov, hospodárskych sankcií, vojenskej sily a iných foriem donútenia. Sankcie sú jedným z nástrojov, ktoré Bezpečnostná rada môže použiť na dosiahnutie svojich cieľov.

Sankcie môžu byť zamerané na jednotlivcov, skupiny, organizácie alebo štáty a môžu zahŕňať obmedzenia v oblasti obchodu, financií, cestovania, embargo na vývoz zbraní a podobne. Cieľom sankcií je vyvolať politický, hospodársky alebo sociálny tlak na cieľové subjekty a prinútiť ich k zmene svojho správania.

Pre prijatie sankcií je potrebná väčšina deviatich hlasov (vrátane súhlasu všetkých päť permanentných členov Bezpečnostnej rady) a nesmie byť vetované permanentnými členmi (Čína, Francúzsko, Rusko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty). Toto je dôležité zabezpečenie rovnováhy medzi veľmocami a zamedzenie zneužitia moci.

Je dôležité si všimnúť, že uplatňovanie sankcií vyžaduje spoluprácu členských štátov OSN, ktoré majú povinnosť dodržiavať sankcie prijaté Bezpečnostnou radou.