Author's photo
Anonymný autor
chémia

Elektródové potenciály

Mohli by ste mi prosím vysvetliť čo sú to Elektródové potenciály ? Prípadne ako súvisia s Beketovým radom kovov ?

1 odpoveď
Elektródový potenciál (redoxný potenciál, resp. oxidačný potenciál) vyjadruje schopnosť redoxného systému sa redukovať (redukcia voľne povedané nastáva vtedy, keď prichádza k prijímaniu elektrónov). Označujeme ho zväčša ako E. Čím je E väčšie tým je schopnosť redukovať sa vyššia a zasa naopak, teda čím je E menšie tým je schopnosť sa redukovať menšia.

Redoxný potenciál vo všeobecnosti závisí od teploty, tlaku a koncentrácie (resp. presnejšie od tzv. aktivity "a" všetkých prítomných látok). Pri jeho výpočte z Nernstovej-Petersovej rovnice potrebujeme poznať tzv. štandardný redoxný potenciál (a teda vystupujú tam aj iné veci samozrejme). Štandardný redoxný potenciál je redoxný potenciál za štandardných podmienok (t=25°C, P=101 325 Pa, a=1), označme ho E°. Hodnoty E° sú uvedené v tabuľkách.

Hodnota E° pre štandardný vodíkový redoxný systém sa prehlásila z hodnotu 0. Ide o redoxný potenciál pre reakciu 2H^+(aq) + 2e^- ---> H_2(g) pri štandardných podmienkach.

Následne sa vypočítali/zistili štandardné redoxné potenciály pre ostatné prvky, kovy. Tie kovy, ktoré majú štandardný redoxný potenciál väčší ako 0 voltov sa nazývajú ušľachtilé kovy a vodíkové katióny ich nie sú schopné zoxidovať. Inými slovami tieto kovy nereagujú s roztokmi kyselín za vzniku vodíka H_2. Teda napríklad reakcia Cu+2HCl--->CuCl_2+H_2 nemôže prebiehať, lebo redoxný potenciál medi je okolo 0,4 V. A teda med je ušľachtilý kov.

Na druhej strane tie kovy, ktoré majú redoxný potenciál menší ako 0 sa nazývajú neušľachtilé a s roztokmi kyselín reagujú za vzniku vodíka H_2 (aj tu sú nejaké výnimky, ale dôvody sú tam zväčša iné, ako tie že by vôbec nechceli s roztokom kyselín reagovať). Napríklad reakcia 2Na+2HCl--->2NaCl+H_2 prebieha, lebo sodík je neušlachtilý kov a hodnota jeho redoxného potenciálu je približne -2.7 V.

Z môjho pohľadu je to pomerne rozsiahla problematika, ale snáď aj tento skromný popis pomôže.